IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

2/3 от колите в света са в един от тези три цвята

За 10 години най-предпочитаната окраска е несменяема

Американската компания Axalta, която доставя бои и лакове, публикува годишна класация на най-популярните автомобилни цветове в света. Интересното е, че в продължение на вече 10 години, най-много се търси един определен цвят на купето.


популярни цветове


Без особена изненада, най-популярен и тази година е белият цвят. Общо 38% от новите автомобили, закупени през 2020 година са именно с тази окраска на купето. Ако трябва да сме по-конкретни, 28% от машините по света са със солиден бял цвят на каросериите, а 11% са боядисани в перлено бяло.

На второ място е класическият черен цвят на каросерията, в който са боядисани 19% от новозакупените коли по света. В този цвят са и болшинството от луксозните машини и SUV-моделите, доставени към клиентите през 2020 г.

Почетното трето място е за сивия цвят на купето, с който са украсени 15% от новите автомобили по света. Това е и най-високото постижение за този цвят в последното десетилетие, а любопитното е, че той е и най-предпочитаният в Европа, където четвърт от новите коли са сиви.


популярни цветове


Белият цвят е най-предпочитания в Азия (48%), Африка (46%) и Южна Америка (41%). В Северна Америка еднакво предпочитани са черните и сивите коли, с по 19% от новите машини, боядисани в такива цветове.

Сребърният цвят, който традиционно е сред най-предпочитаните в света, губи популярност и отбелязва спад с 2% до 9% от новите автомобили. Следват синият (7%), червеният (5%), кафявият (3%), жълтият (2%) и зеленият (1%). Всички останали основни цветове могат да се открият в около един процент от новопродадените машини по света.

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Хм ( преди 3 години )
    Белият цвят е и най евтин. Ако те интересува повече, да върши работа, отколкото да лови окото ...
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    забравих да кажа - към основните минуси на черното - които са цапане и жега лятото, все пак има е няколко плюса - елегантен цвят е когато е чиста колата :) и доста лесно и добре се прикриват деруги със черен маркер с автобоя.
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Петко ( преди 3 години )
    Бели, защото огромна част от белите коли се брандират на фирми. Купуват се от търговци.
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До гледащия ( преди 3 години )
    Вземи и една червена, ама както си трябва червено, не за работна каручка, тогава ще отриеш още по-голяма радост.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Харесва ми ( преди 3 години )
    Х. Форд - на въпрос: Какъв цвят е най-добър за една кола, той отговорил: О, всеки цвят е добър, стига да е черен!!
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 3 години )
    Имал съм бяла, черна и сива кола. От дистанцията на времето мога да каже, че най си личи мръсотията на черната кола. Отделно на черната лятото си +15 градуса само заради боята. Сивата най-много носи на мръсотия, но ако се наложи пребоядисване си личи от самолет, ако майсторът е калпав.
  • #3
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Какво е хубавото на бяла кола ? Седи на пластмасова, няма никакъв блясък. Единствения плюс е, че трудно си личат дефектите по боята. Сивото е пълна скука, черното е за wanna be мутри.
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Аз имам бяла. Вярно е, че се цапа - просто в България инфраструктурата е такава. Иначе когато е чиста, няма по-голяма радост от това да си я гледам.
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    страх ги е хората да не сбъркат с модния цвят... сиво, черно и бяло е най-неутрално и непреходно.. също така като бивш собственик на черна кола - няма по цапащо се нещо... предполагам с белите е подобно.