IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Украински дизайнер представи прероден "Запорожец"

Концепцията ЗАЗ-965 NEWera залага на бензин и електричество

Независимият украински дизайнер Роман Прядко представи авторски вариант за прераждане на ЗАЗ-965 - първият "гърбав" Запорожец, произвеждан в СССР от 1960 до 1969 г. Авторът на проекта, заявява, че се е опитал да запази духа на марката, но същевременно да интерпретира външния вид по нов начин.


ЗАЗ-965 NEWera


За модерната интерпретация подсказва думата NEWera в името на концепцията. Дизайнът наистина перифразира външния вид на съветския миникар: релефното щамповане между LED фаровете, затворени в хромирани декоративни пръстени, висока линия на прозореца, изпъкнало багажно отделение - точно това, за което оригиналният ЗАЗ получи своя прякор.

Прорезите на задните калници са с контур, повтарящ оригиналните „хриле“ за всмукване на въздух в моторното отделение (ЗАЗ-965 е автомобил със задно разположен двигател и задно задвижване). Тук, обаче, те изпълняват различна функция - като отвори за вентилация на салона.


ЗАЗ-965 NEWera


С габаритите си 3825x1630x1550 мм и колесна база 2320 мм новият "Запорожец" е по-дълъг 23 см от модел като Kia Picanto (макар и с 80 мм по-къса база). Предполага се, че новият модел би използвал както двигатели с вътрешно горене, така и електромотори, захранвани от литиево-йонни батерии.
 
Самият салон има по-малка връзка с оригиналната машина, която може да се усети само в дебелия волан с две спици и контура на инструменталното табло. И тъй като съветският модел е бил доста утилитарна машина, авторът на NEWera е трябвало да разработи новия салон от нулата.


ЗАЗ-965 NEWera


Централно място на конзолата заема бутонът за стартиране на двигателя. Салонът е със схема 2+2 за седалките, като би трябвало да побере без проблем двама възрастни и две деца. Извън базовата версия на машината се планират и по-специални дизайни: NewEra-cross, NewEra-rs и NewEra-Odessa с интериор в по-светли цветове.

Авторът твърди, че проектът му е близък по дух с Fiat 500, Citroen C3, Mini Cooper и Volkswagen Beetle. Колата е позиционирана като „динамичен младежки седан с две врати за бизнес пътувания из града, както и по пясъчни и чакълести пътища“.


ЗАЗ-965 NEWera


По съветско време оригиналният Запорожец е произвеждан от ЗАЗ в Украйна. През 2020 г. заводът на някогашната марка започна сглобяването на автомобили Lada Largus и XRAY.

Повече изображения на ЗАЗ-965 NEWera вижте в галерията:

0 от 500