IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Фирма за бизнес-джетове направи хиперкола

Бъдещият модел на Naran Automotive получи двигател с 1064 коня

Амир Наран е млад и успешен бизнесмен от Зимбабве. Той е само на 34 години, но зад гърба си вече има компанията Vimana Private Jets, която се занимава с полети с луксозни бизнес-джетове по света. Сега Наран е готов за новия си проект, заради който преди няколко години в Лондон създаде компанията Naran Automotive.


Naran


Засега хиперколата Naran е само във вид на компютърни скици, но вече има и готови прототипи, които се тестват. Купето с предно разположение на двигателя има 4 места, като от него ще бъдат произведени 49 бройки. Моделът няма да получи собствено име, а всяка кола ще се казва по различен начин, както е при скъпите яхти.

Дизайнът на хиперколата е дело на британското ателие Wyn Design, в чието портфолио попадат екзотичните модели Apollo IE и De Tomaso P72. Купето има каросерия от карбонови нишки и впечатляваща аеродинамика. Компанията не съобщава коефициентът на аеродинамично съпротивление Cx, но твърди, че притискателната сила е 1377 кг. Джантите са 22-цолови, също от карбон.


Naran

Naran ще се задвижва от битурбо мотор V8 с обем 5,0 литра, като засега не се съобщава кой е неговият производител. Обявената мощност е 1064 к.с. и 1036 Нм, като той се съчетава със система за задвижване на четирите колела с възможност за заключване на предната ос. Окачването е с пружини, има керамично-въглеродни спирачки, кормилен механизъм с хидроусливател, като всичко тези елементи са със състезателни настройки.

По план хиперколата Naran ще може да развие максимална скорост от 370 км/ч. Ускорението от 0 до 60 мили в час (97 км/ч) е 2,3 секунди, а до 100 мили в час (161 км/ч) - 4,56 секунди. Пълноценната презентация на автомобила, носеща името на Амир Наран, ще се състои през 2021 година.


Naran
Naran

Снимки: Naran Aitomotive

0 от 500