IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Иран ще правят стария Logan без Renault 

Над 85% от компонентите по колата ще бъдат местно производство

В Иран се готвят за рестарт на производството на старото поколение Dacia Logan, който в ислямската държава се продаваше с емблемата на Renault. Седанът-бестселър ще се произвежда, обаче, без участието на френския производител, в завода SAIPA.


renault logan iran


Любопитната ситуация се получава заради напускането на Renault от азиатската страна, породено от заплахата от санкции от страна на САЩ. SAIPA има готовността да се справи безпроблемно с производството, тъй като над 85% от компонентите за автомобила се произвеждат на местна почва и пускането на поточните линии може да стане относително бързо.

Иран ще организира производството на двигатели и трансмисии, както и окончателното сглобяване на автомобили. Делът на внесените части няма да надвишава 15 процента, при това става въпрос за компоненти, които не попадат под тежките санкции срещу страната.


Джавад Сюлеймани, главен изпълнителен директор на техеранския машиностроителен концерн SAIPA, заяви, че иранската версия на Logan ще бъде по-добра от моделите, произведени в ислямската република под контрола на Renault.


renault logan iran


До въвеждането на санкциите френските концерни PSA Peugeot-Citroen и Renault заемаха доминиращо положение на иранския пазара. Населението на страната е над 81 милиона души, а в края на 2017 година Иран бе в петицата на най-бързоразвиващите се автомобилни пазари в света. 
Иранската промишленост осигурява нуждата от нови автомобили, като прави локално производството на стари френски модели, както и продукти на китайски марки. Най-големият местен производител на автомобили, Iran Khodro, например, миналата година стартира нелицензирано производството на седана Peugeot 301.

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    F-off ( преди 3 години )
    Cet, *** като си направят коли от рисунка, тогава ще кажеш, че е тяхно собствено производство.... Дърти глокници всеки може да копира, като не го ловят законите на цивилизованият свят!!!
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Cet ( преди 3 години )
    И не само работа за местните, задоволяват местния пазар с НОВИ автомобили, предполагам и малко модифицирани,а на нашия пазар има ли нови автомобили, СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО?????НЯМА НИЕ СМЕ ГОЛЯМО НАДУВАНЕ малка ПРЪДНЯ!!!!!
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Умньо ( преди 3 години )
    Да ама това са работни места!
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Нелицензирано производство на стари френски и италиянски модели? То това е като дежаву на СССР.