IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Nissan Qashqai идва съвсем скоро

Без дизел и с иновативна хибридна технология за новото поколение

Следващото поколение Nissan Qashqai ще бъде представено в началото на 2021 година, а на пазара ще е през следващото лято. Популярният японски кросоувър ще е с много новости, като сред тях ще е алтернативна хибридна версия, която ще замени дизеловите варианти на настоящия модел.


qashqai


Qashqai е най-важният модел за японския производител. От представянето си през 2007 година автомобилът надхвърли три милиона продажби в Европа, а само миналата година са реализирани 235 000 бройки на Стария континент. Затова компанията се е постарала доста върху наследника, който, както и досега, ще се асемблира в завода на японците в Съндърленд, Великобритания.

В официалните кадри представени от Nissan, моделът е все още в камуфлаж, но все пак дава идея какво да очакваме при дебюта му. Подобно на Juke и бъдещия X-Trail (представен вече в САЩ като Rogue), ще има сериозни промени в облика, като се очаква дизайнът да е със заемки от този на Juke и концептуалния IMQ представен в Женева миналата година. Колесната база ще е увеличена с 20 см, както и височината на модела. Багажникът ще е с 45 литра по-голям обем.

Новият Qashqai ще е на най-новата версия на архитектурата CMF-C на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, като обещава да е с по-здрави, но по-леки шаси и купе. Производителят обещава повече простор, по-голям комфорт и подобрено пътно поведение и управление.

Дизелът отпада от гамата, като за задвижването ще отговаря един-единствен бензинов двигател в няколко версии. Агрегатът, с обем 1,3 литра ще се предлага във варианти на мощността от 136 и 155 конски сили, като ще е подпомаган от мека хибридна система. Скоростните кутии ще са механична или безстепенен вариатор, като последният ще се комбинира и със задвижване на четирите колела.


qashqai


В модела ще дебютира новият тип хибридна система e-POWER. При нея, бензиновият двигател няма да задвижва колелата, а ще играе ролята на генератор за енергия, която ще отива във високоволтова батерия. Батерията от своя страна ще задвижва електромотора, предаващ тягата към колелата. В някои случаи, ДВГ ще може да предава енергия директно към електрическия агрегат. Според Nissan, по този начин кросоувърът ще има моментално ускорение като електромобил и ще е много по-ефективен от конвенционален хибрид.

Плъгин хибридна или изцяло електрическа версия на кросоувъра не се предвижда, като такива ще предлагат други модели на компанията. Автомобилът ще получи и най-новото поколение на системата за подпомагане на водача ProPilot с подобрени и нови функции като подпомагане на завиването, ускорение и намаляване според зададен маршрут и т.н.

Повече снимки на замаскирания предсериен Qashqai вижте в галерията:
 

0 от 500