IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

IT-специалист постави световен рекорд по бутане на кола

Финландец постигна максимална скорост от 10,4 км/ч (ВИДЕО)

Нов световен рекорд по бутане на автомобил на една миля беше поставен във Финландия. Местният IT-специалист Юси Калиониеми и неговият 2,1-тоне Saab преминаха разстоянието от 1609,34 метра за 13 минути и 26 секунди, като подобриха предишното най-добро постижение с около 2 минути.


рекорд по бутане


За поставяне на рекорда 47-годишният Калиониеми избира собствената си кола - Saab 9-7x от 2006 година, която той самият е кръстил Röhkö заради ръмжащия звук от двигателя. Предишното върхово постижение е от преди 11 години и принадлежеше на хъратина Марко Млинарич, който избута 1,9-тонен атомобил на една миля за 15 минути и 21 секунди.

Калиониеми определя процеса по тласкане на колата като "пъзел", който се състои от много фактори. По негови думи, за влизане в Книгата на рекордите, му е помогнала не грубата сила, а редовните тренировки, благодарение на които се е научил да разпределя правилно енергията си.


рекорд по бутане


Финландецът допълва, че има два начина за достигане на необходимата мощ - или увеличаване на собствената сила, или намаляване на съпротивлението. За решаването на втората задача той поставя гуми Nokian Hakkapeliitta R3 SUV с ниско съпротивление на триене, които значително облекчават бутането.

През цялото време експерти за следили напрежението в мишниците на рекордьор с помощта на "умен" костюм Myontec Oy, оборудван със специални датчици. Данните показват, чe IT-специалистът се е напрягал на 40% от максимума, а при най-големите натоварвания пулсът му е достигал 164 удара в минута.



На финала скоростта на автомобила е била 10,4 км/ч, като забележителното е, че финландеца е записал рекорда, след като повече от година се е възстановявал от сериозни проблеми с гърба.

Снимка и видео: Guinness World Records

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Интересно ( преди 3 години )
    Ити специалист...Ха ха ха Докъде води бездействието .Този се е побъркал от денонощното висене пред монитора. Най-накрая е решил да направи нещо "смислено".Това доказва колко му е тежка работата. Ако бачкаше докер , дали щеше да му се бутат джибки през почивните дни ?
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    юруш на доматите ( преди 3 години )
    нещо по-глупаво от това??
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Рекордьор ( преди 3 години )
    Световен рекорд по бутане държи запорожеца. Рената са на второ място. И беенветата са на челни позиции, но само в зимни условия и сняг над 3 см.
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    това е истинско постижение, от опит съм си дал сметка че да буташ кола е от най-натоварващите упражнения.