IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bentley става напълно електрически, Ferrari - не

Двете марки разкриха плановете си за електрификация

Британският производител на луксозни автомобили Bentley обяви, че ще прекрати производството на двигатели с вътрешно горене през близкото десетилетие. Най-късно през 2030 година цялата гама на марката ще се състои от електромобили, заяви главният изпълнителен директор на Bentley - Ейдриън Холмарк.


Bentley


Той беше категоричен, че компанията му ще продължи да бъде сред лидерите в луксозния клас, като вече се подготвя не един, а цяло семейство електромобили. Първият от тях ще бъде готов през 2025 година, като за него ще се използва напълно нова платформа. Година по-късно гамата на Bentley ще бъде само от хибриди и електромобили, а до края на десетилетието марката ще се откаже от използване на двигатели с вътрешно горене.

"Бъдещето на Benyley е изцяло електрическо. Това е пътят, който е поела автомобилната индустрия и ние искаме да бъдем начело на промените. Разговаряме с клиентите си и 55% от тях имат интерес към покупката на електрическо Bentley", разкрива Холмарк.


Bentley


В същото време друга марка, произвеждаща скъпи автомобили - Ferrari, няма намерения за отказ от двигателите с вътрешно горене. Това заяви нейният генерален директор Луи Камилиери пред инвеститорите в компанията. 65-годишният шеф на италианския производител е уверен, че до края на живота му Ferrari ще предлага автомобили с двигатели с вътрешно горене.

"Въпреки глобалната мода към електрификация, която обхвана всички водещи производители, Ferrari няма да бърза с отказа си от двигателите с вътрешно горене и те ще останат основна част от автомобилите ни", категоричен е Камилиери.


Ferrari


Той все пак уточни, че компанията му планира създаването на "зелена" суперкола, която ще получи по един електромотор на всяко колело. Нейното излизане на пазара може да стане факт най-рано през 2025 година, тъй като инженерите на Ferrari продължават да се сблъскват с огромни проблеми при разработката.

"Днешните технологии е са достатъчно развити, като това се отнася най-вече за конструкцията на акумулаторите, които се зареждат прекалено бавно и не могат да осигурят достатъчен пробег", каза още шефът на Ferrari

Снимки: Bentley, Ferrari

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Ганю ( преди 3 години )
    В джънбото до бул България има електрически фераритя с 2 км пробег да отидат ,,инженерите,, на фераря да видят как са сглобени щом имат ,,огромни проблеми,, при разработката :-)
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Върховенство и мощ ( преди 3 години )
    Ферари нямат стигане - израз на съвършенство в най-висша степен
  • #1
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    инженерите на Ferrari продължават да се сблъскват с огромни проблеми айде стига глупости. Вчера като си обявиха куортъра акциите им скочиха рекордно. Вие тук ги изкарахте дъното. Нормално, не са немска марка...