IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

11 Вартбурга, които едва ли някога сте виждали

Цялата история на иконата от ГДР почива върху наследството отпреди войната

Корените на социалистическия герой Wartburg всъщност водят доста по-назад, още към времената на имперска Германия. През 1896 Хайнрих Ернхард основава велосипедната работилница FFE в град Айзенах, където скоро започва да прави и един доста просто устроен автомобил с лицензен френски двигател от Decauville. Колата е наречена Wartburg - на едноименния замък над Айзенах. На практика това е третият най-стар автомобилен производител в Германия, след пионера Benz и Daimler.
  
 
Wartburg 1898
Първият автомобил на Wartburg, 1898


Но нещата не потръгват и Ернхард продава бизнеса. Следващият собственик произвежда автомобили под марката Dixi, като последният модел от 1927 е всъщност лиценз на английския Austin 7. Тогава фабриката в Айзенах e купена от BMW, до този момент производител само на самолетни двигатели и мотоциклети. Така лицензният Austin се превръща в BMW 3/15 - първия лек автомобил на марката.
  
   
EMW 327
BMW остава в Западна Германия след войната, но някои от моделите й за кратко се произвеждат и на изток, със същата емблема и под името EMW, като това 327
 
  
Но връзката между BMW и Айзенах е прекъсната след Втората световна война, когато заводът остава в съветската окупационна зона (както впрочем и всички фабрики на предвоенния лидер в германската автопромишленост - Auto Union). Значителна част от машините в Айзенах са директно откарани в СССР. С останките властите в ГДР дават старт на местната автомобилна индустрия.

В Цвикау започват да сглобяват довоенните DKW F8, но под новата марка IFA (Industrieverband Fahrzeugbau). Те служат като основа и за изцяло новото семейство автомобили от среден клас - Wartburg 311.
 
 
Wartburg 311
Wartburg 311
 
  
Това е първият чисто "социалистически" модел - макар че под съвременния му за онази епоха дизайн продължава да се крие старият двутактов двигател на DKW с три цилиндъра. Wartburg 311 се появява на пазара през 1955 - почти едновременно със съветския Москвич-402 и с чешката Skoda Octavia. Произвежда се именно в бившия завод на BMW в Айзенах.
   
    
Wartburg 312-300
Wartburg 312-300, един от най-добрите образци на дизайнера Ханс Флайшер


Двутактовият двигател не е единственият анахронизъм в този автомобил - той все още е върху рама, с напречен преден ресор. Агрегатът с обем 0.9 литра и 37 конски сили задвижва предните колела.

Истината е, че и другите соц модели от епохата не са кой знае колко по-напредничави. Но Wartburg, за разлика от съветските си аналози, поне се предлага със завидно разнообразие от каросерии. Има класически седан, но също и триврато комби, петврато комби "Camping "с панорамни задни прозорци, купе, кабриолет... През 1957 се появява даже и роудстър, с допълнително форсиран до цели 50 конски сили мотор (чрез два карбуратора или един двукамерен).
През 1965 заводът пуска и леко осъвременения модел 312, с пружинно окачване и с варианта 300 НТ - роудстър с твърд покрив.
 
  
Wartburg 353
Първият произведен Wartburg 353


Това е последно ура за първата генерация на Wartburg. През 1967 тя е заменена от втората - 353, с радикално променен и доста модерен за онова време външен вид, и с глезотии като предни дискови спирачки. Но под сменената опаковка рецептата си остава същата: рама със заварена към нея каросерия, двутактов мотор... Даже множеството версии на 311 остават в небитието. Новият модел е само седан или комби (по-късно и в съвсем лимитирани серии се правят полицейски кабриолет и пикап, наречен Trans).
  
  
Wartburg 353
  
 
Дизайнът и на 311, и на 353 e дело на Ханс Флайшер - ветеран още от времената на BMW в Айзенах.

Ресурсите, с които разполагат той и колегите му от инженерния отдел, са много скромни. Но все пак шефът на завода Вилхелм Хелбах успява да издейства да се закупи нова поточна линия от Renault, както и машини за боядисване от западногерманската Durr. Правят се дори опити да се вземе по лиценз ванкел от NSU вместо стария двутактов мотор на DKW, но без успех. Все пак служителите на предприятието, прекръстено междувременно на AWE, не се срамуват от продукта си. Шефът по двигателите Конрад фон Фрайберг монтира двутактовия агрегат на състезателна лодка клас R1 и става... световен шампион.
 
 
Айзенах, завод
Заводът на AWE в Айзенах. Днес на това място, но в изцяло нова фабрика се прави Opel Grandland X


Wartburg 353 се изнася във всички социалистически страни - в България например през 80-те се продаваше свободно от "Кореком" без неизбежното при "Мототехника" дългогодишно чакане - само за целта трябваше да имаш отнякъде конвертируема валута. От тази опция се възползваха най-вече българи, работили в Либия и други "валутни" направления.

Но 353 излиза и отвъд Желязната завеса. Продават го в Кипър, Малта, ЮАР, Финландия. Във Великобритания се предлага под името Wartburg Knight и даже се радва на известна популярност, най-вече заради просторното купе и големия багажник. Англичаните го кръщават "работливия Ханс" (у нас "Ханс" викахме на трабанта, но с не толкова ласкав епитет преди това).
  
  
Wartburg 1.3
Wartburg 1.3 - лебедовата песен, с двигател от Volkswagen


Въпреки старомодната конструкция и двигател, вторият Вартбург е съвсем адекватен за 60-те години. Но през 70-те вече е трогателно остарял в сравнение със западните модели. А ГДР продължи да го произвежда чак до началото на 90-те - всъщност автомобилът дори с малко надживя държавата, която го създаде. През 1988 най-сетне получи по-адекватен мотор - 1.3-литровия Alpha на Volkswagen, с 58 конски сили. Тази кола, наречена Wartburg 1.3, се държеше прилично на пътя и даваше надежди за бъдещето. Но после внезапно заводът в Айзенах бе продаден на Opel, и след 95 години съществуване създадената от Хайнрих Ернхард марка потъна в небитието.


11 Вартбурга, които едва ли сте виждали (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    goten_pi436@abv.bg ( преди 3 месеца )
    Нищо не споменахте за "Баркаса"...,до колкото знам е с двигател на Вартбург?!
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    ба Добри ( преди 3 години )
    Варденбургера нов добре върви, после почват едни постоянни настройки - чукчета наковални...твърдичко возене, *** по добре от запорожка примерно
  • #8
    17 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Чшшш варбурджинито беше най-тихата и хубава кола. Е, пуши малко ама товари и е на шаси
  • #7
    16 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    99% от автомобилите от СИВ са пълен шит, поради причина на плановото стопанство.От СССР ти спускат депешите и като ти кажат , че победена ГДР няма право да произвежда нищо което да е по-добро от съветското, а съветското е пълна скръб.... и немчугите 50 години със сълзи на очите сглобяват двутактови кашони.
  • #6
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Червеното роудстърче изглежда направо добре. Жалко, че отдолу е такава вехтория
  • #5
    22 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Чудесна машина за времето си. По-добра в много отношения от другите коли от източния блок.
  • #4
    7 rate up comment 42 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Съветски бклуци
  • #3
    29 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 3 години )
    Цяла статия са ти пуснали да разбереш, че не са три модела, ама тебе ти не требе жокер, ти си го знаеш: скакауец
  • #2
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Ахмак ( преди 3 години )
    Кой ти говори за Вартбург Делукс, деде
  • #1
    10 rate up comment 21 rate down comment
    Дъртак ( преди 3 години )
    Не само съм фи виждал а ми и съм се возил Вартбург Делукс.Те имат 3 модела комунделите не инвестираха много в развойна дейност както заападните им колеги затова бяха неконглокентни и изчезнаха след обединението