IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Повечето пожарникари не знаят как да гасят електромобили

Половината огнеборци в САЩ не инструктирани и нямат нужното оборудване за такива случаи

Голяма част от пожарникарите в САЩ не са подготвени за гасене на електромобили и хибридни автомобили. Близо 1/3 от запитаните огнеборци признават, че изобщо не са обучени да гасят коли на батерии, а над 50% не са получили протоколи или инструкции, според които да действат в случай на подобен инцидент, съобщава Bloomberg.


пожар електромобил


Заключението е на Националния съвет по безопасност на транспорт (NTSB), който е установил, че едва 25% от американските пожарникари са подготвени за гасенето на електромобили, като са запознати със спецификата на борбата с огъня в случаите, в които пламъците обхванат клетките на акумулатора.

Всеки втори огнеборец, разпитан от NTSB, признава, че не е преминал инструктаж за гасене на литиево-йонната батерии на електромобил, а близо 2/3 от пожарните служби в Щатите (в това число влизат и подразделенията от доброволци) нямат необходимата екипировка и технически средства за справяне в подобни случаи, като това се дължи на недостиг на средства.

Според статистика от края на 2018 година, пожари са възникнали само при 3% от пътно-транспортните произшествия със загинали хора в тях. От тези случаи само 2% са с електрически автомобили, но се очаква това да се промени в близките години, тъй като популярността на превозните средства на ток расте, а техните акумулатори все още имат склонност към възпламеняване.

Снимка: Carscoops

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #3 спокойно бре, дишай... да не би Хюндай да ти е семейния бизнес... палят се - чети ;)
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #6 това е яко.. *** някой ден в близко бъдеще ще почнат да свършват контейнерите... както се палят като фойерверки на нова година..
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    RD ( преди 3 години )
    Гледах един репортаж за Холандия. Там катастрофиралите електрички направо ги потапят в контейнер с вода и стоят там една или две седмици. Защото можели да се самозапалят седмица след удара. Всеки път като в тунела до мен има електрички се кръстя да не стане нещо. И на фериботите важат специални правила за тях. Странно, че ги пускат в подземни гаражи...
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Е как, как? ( преди 3 години )
    Поглежаш и почваш да бегаш бате...
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 3 години )
    Не горят Кони-те, те направо експлодират :)))) Това, че вие не знаете не значи, че не е така..https://drivetribe.com/p/an-electric-hyundai-kona-explodes-Cyv2GRoHRGWTpeqxe6HSGg?iid=QV761-m0QqeYvUsUya2ohAhttps://insideevs.com/news/447944/kona-fires-hyundai-recall-25564-units/
  • #3
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Няма НИТО ЕДНА ЗАПАЛЕНА КОНА. Въпреки доста сериозните катастрофи, които има с тях, основно поради вина на водачите.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Не знам за ID3 тата, *** Кони-те дето тука спарка ги раздава нещо се разпалиха като сухи съчки...
  • #1
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    То в Европа да видим как е, че ID3-тата вече почнаха да се палят. Оня ден едно в Холандия е тръгнало от спирачките. В Youtube един пич разказва.