IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия се отказа да ни налага магистрални такси - засега

Транспортният министър Андреас Шойер оттегли плана за задължителен тол навсякъде в ЕС

Планът да се въведат задължителни магистрални такси навсякъде в Европейския съюз бе официално оттеглен от германския транспортен министър Андреас Шойер заради силната съпротива от опозицията в страната, както и възраженията от други страни-членки, съобщава Reuters.
 
 
магистрална такса, тол
  
  
От транспортното ведомство потвърдиха това официално. "Търсенето на компромис за разширяване на съществуващите системи за магистрални такси върху всички превозни средства няма да бъде преследвано повече", заявиха оттам в отговор на въпрос от групата на свободните демократи.

Планът на Шойер бе пътните такси да се налагат на всички магистрали в общността - от България до Белгия, и да засягат всички автомобили, а не само товарните, както е в момента у нас. Декларираната цел на мярката е намаляване на вредните емисии. На практика обаче това бе поредният опит да се въведе таксуване за германските аутобани, които сега са безплатни.
 
 
Андреас Шойер, транспортен министър, Германия
Андреас Шойер


Министърът бе амбициран да прокара мярката до края на германското председателство в ЕС. И опозицията, и коалиционният партньор СДП обаче се противопоставиха твърдо.

Въвеждането на единен принцип за таксуване се усложнява много както от различния стандарт на живот в отделните членки, така и от факта, че в страни като Италия, Австрия и Франция има множество пътища, отдадени на концесия и експлоатирани от частни дружества, които са категорично против общото ценообразуване.

 

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И илюстрацията е от Щатите. Говорим за ЕС. Толкова ли беше трудно?
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    кво речи!? ( преди 3 години )
    Взе да ми се повдига от толкова фалш. Всеки който реши да стриже народа , веднага го обяснява като поредната мярка за подобряване на екологията.Ще вдигнем цените на горивата, за да спасим земятаЩе ви задължим да купувате само ел.коли , не защото 20% са директни данъци , а за екологиятаЩе плащате до припадък за магистрали и трето класни пътища , пак за да сте ЕКО...НО НЯМА ДА намалим самолетите плаващите градове изгарящи тонове най-мръсно гориво, ...
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Няма нищо лошo да се плащат (стига с тези пари да се поддържат, и да са като френските примерно), но ако може да се унифицират. Франция/ Италия, Сърбия, Хърватска е тикет, Унгария, Австрия, Словения,Чехия е винетка примерно или сътоветно си имат нещо тип "Go-pass" предимно за местни.Колкото за товарните - те плащат навсякъде, на км. и може да ги загледате на какво прилича предното им стъкло от устройства... за тол-такси.