IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan и Toyota заплашват Борис Джонсън

Ако се въведат мита към ЕС, японците ще настояват държавата да им ги покрива

Японските компании Toyota и Nissan ще поискат пълни компенсации от британското правителство за всякакви мита и такси, които може да бъдат наложени в резултат на Brexit, съобщава Nikkei, цитирайки добре осведобени източници. Ако не получат гаранции, че британската държава ще покрие въпросните мита, двата гиганта заплашват да напуснат Обединеното кралство.
  
   
Nissan, Съндърланд, завод
Заводът на Nissan в Съндърланд е един от най-големите в Европа


Притеснението на автомобилните производители идва от все по-намаляващите шансове за сключване на търговско споразумение между Великобритания и Европейския съюз. Няколкото спорни точки в преговорите за момента изглеждат нерешими, а премиерът Джонсън наскоро коментира, че не би искал страната да напусне общността без действащо търговско споразумение, но ако се наложи, "Британия може да живее и така".

Двата японски гиганта имат съществено присъствие в Обединеното кралство като производствени бази. Заводът на Toyota в Бърнастън произвежда европейските версии на Corolla. Предприятието на Nissan в Съндърланд е най-голямото не само за японската компания, но и изобщо за британската индустрия, с капацитет над 500 000 автомобила годишно. В него се прави основно Qashqai.

Още един японски гигант има завод на Острова - Hondа, която сглобява своя Civic в Суиндън. Още през 2018 обаче компанията обяви, че ще закрие предприятието, което окончателно ще стане факт догодина.


 

0 от 500