IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск отвърна на удара и представи електромобила с най-голям пробег

Tesla Model S Plaid е станал и най-бързият сериен автомобил на „Нюрбургринг“

В началото на септември компанията Lucid Motors показа серийната версия на седана си Air, който превъзхождаше във всички отношение Тesla Model S. Това явно предизвика Илон Мъск и той отвърна светкавично на удара, като на проведения преди часове „Ден на батериите“ шефът на Tesla представи нова топ-версия на Model S под името Plaid, която трябва да върне лидерската позиция на марката.


Tesla Model S Plaid


Новият вариант на електрическия седан е получил батерия с увеличена мощност и три електромотора (досега те бяха два) със съвкупна мощност от 1100 конски сили, като благодарение на това той ще превъзхожда всички серийни електромобили на света, включително и тези, които все ще не са излезли на пазара.

Мъск съобщи, че Tesla Model S Plaid ще изминава 1/4-миля за по-малко от 9 секунди, докато Lucid Air прави същото за 9,9 секунди. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема под 2 секунди срещу 2,5 секунди на седана на Lucid Motors. Единственият параметър, по който Model S Plaid изостава от конкурента, е максималната скорост. При Air тя е 378 км/ч, докато при новата версия на седана на Tesla ограничението е поставено на 322 км/ч.


Tesla Model S Plaid


Освен това, шефът на най-скъпата автомобилна компания в света потвърди, че Tesla Model S Plaid е преминал тестове на пистата „Нюрбургринг“. Той не назова постигнатото време, но заяви, че седанът му е подобрил абсолютния рекорд за най-бърза обиколка при серийните автомобили, който принадлежи на Lamborghini Aventador SVJ - 6 минути и 44,97 секунди.

Инженерите на Tesla също така печелят и срещу главния коз на Lucid Air – пробега с едо зареждане. При седана на конкурента той е 832 км, измерени по методиката на EPA, но Model S Plaid ще постигне 837 км. Мъск обаче не разкри капацитета на батериите на седана.


Tesla Model S Plaid


В полза на Model S Plaid е и неговата цена. В САЩ тази версия на седана ще започва от 139 990 долара, докато флагманът Lucid Air Dream Edition струва 169 000 долара. Продажбите на новия флагман на Tesla ще стартират през втората половина на 2021 година.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #23
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    139000 долара базова цена за електрокар, не мерси!
  • #22
    0 rate up comment 1 rate down comment
    U-boat и МЕ М9G до 2 ( преди 3 години )
    Едно ереме и крава бойс така мислеха ама....))))
  • #21
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Хи хи ( преди 3 години )
    А пръдна ли Мъск преди това или не?!))))
  • #20
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Закривай ( преди 3 години )
    Аз ще ти кажа къде е германия.гермяния е АУТ
  • #19
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Закривай ( преди 3 години )
    Мъск ще обезсмисли съществуването на Германия като държава.
  • #18
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мъс
  • #17
    4 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Германия е една измислена държава на американски дотации.
  • #16
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Тесланар ( преди 3 години )
    Аз каквото написах и верната рая на Мъск реши да затвърди казаното от мен. Пак бълнуват за някакви иновации, някакви измислени рекорди, хвърчат в облаците и лапат мухи. Нямат никаква идея на какво ниво са Порше и останалите марки, ама си знаят Роудстър, Плад, батерии, ала бала.А, Тайкана си върти обиколки на Ринга всеки ден и му готвят версия с четири мотора, а Тесла още не може да падне под 8 минути и половина, щото колите им се разпадат на третия завой хахаххахахха
  • #15
    11 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 години )
    Новата S-ка съвсем не е била акцент вчера. Малко странична информация и не особено важна е това. Затова няма и конкретни цифри. Тия неща за батериите ако са истина, нямам думи.Което доказва колко много не им пука на традиционните производители, защото те имат и пари, и ресурси и тия неща би трябвало да могат да ги направят много по-лесно.Четете в electrek - последните 5-6 статии са точно по темата.А злорадстващите лeкeнцa - колкото и да сипете хейт, те нещата се завътяха вече и няма спирка ...
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 12 ( преди 3 години )
    Превъзхожда го, че има само две седалки! Децата няма да ти пречат!