IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Студенти измислиха средство срещу най-голямото замърсяване от колите

Отделяният от гумите каучук е вреден и за дробовете ни, и за световния океан

Четирима студенти от британските Imperial College London и Royal College of Art измислиха иновативен начин за събиране на частиците, отделяни от автомобилните гуми по време на движение. Каучуковият прах се събира, още докато автомобилът се движи по улиците. За откритието си студентите получиха парична премия от британския милиардер, изобретател и индустриален дизайнер сър Джеймс Дайсън.


Разработка


Студентите използват електростатика за събирането на каучуковите частици. Изследването показа, че устройство, разположено в непосредствена близост до колелата на автомобила, събира до 60% от каучуковите частици, които излитат във въздуха при движението на колата. Това се постига, наред с други неща, чрез оптимизиране движението на въздушните потоци около колелото.


Разработка


Дайсън неслучайно се заинтересува от разработката: в обозримо бъдеще е възможно "прахосмукачки" за събиране на частиците от автомобилните гуми да станат също толкова обичайно явление като въздушния филтър.
Замърсяването от износването на гуми не е много добре изучено явление. Експертите обаче са единодушни в едно - обемите на такива емисии са наистина колосални, и това е вторият по големина източник на замърсяване на световния океан. Всеки път, когато автомобилът активно ускорява, спира или завива, огромно количество гумени частици се вдига във въздуха. Те попадат в почвата и водата, летят във въздуха, което означава, че могат да навредят на околната среда, както и на хората и животните.

Преходът от транспортните средства с традиционния ДВГ към електромобилите по никакъв начин няма да повлияе върху това, дори напротив - може да влоши ситуацията. Работата е в това, че при електрическите превозни средства броят на тези частици е още по-голям поради факта, че електромобилите са по-тежки.

 
Разработка


В момента четиримата студенти работят по получаване на патент за своето изобретение. Събраните от филтъра частици могат да бъдат рециклирани - да се добавят към сместа при направата на нови гуми или да се използват за други цели като, например, в производството на пигменти.

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Алекс ( преди 3 години )
    Това ...хм...приспособление ще направи автомобила неизползваем при наличието на сняг. Сещате се защо...
  • #2
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Prometheus ( преди 3 години )
    И гумите, и електродвигателите ще идат в историята така както сега буталните машини отиват в музея като парните такива. Има цивилизации на милиони години, да не мислите че те се придвижват по асфалт, търкаляйки гуми? Че ходят на гумаджия и вулканизатор? Хах! Пътищата ще станат ненужни след някое и друго десетилетие или столетие. Неизбежно е. Гравитични генератори и така нататък.
  • #1
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И изведнъж кола с клиренс от 10-15 см стана в кола с клиренс от 3-4 см. Ако това беше достатъчно, щяха изначално да правят колите с такъв клиренс. Все пак по-малко въздушно съпротивление би имало.