IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Карта на съкровищата“ показва изчезнали култови автомобили

На нея е посочено последното известно местоположение на 20 легендарни машини

Сега повечето класически автомобили са обект на огромен интерес от страна на колекционерите, като те се гордеят със своята история. Това обаче не винаги е било така – машини на стойност милиони долари редовно са изчезвали, а случаите, при които култова спортна кола, излязла в малък тираж, е намерена изоставена в някой гараж, са доста на брой.


карта на автомобилни съкровища


Компанията Select Car Leasing изучи историята и подготви „карта на съкровищата“, на която се изобразени последните известни места на някои от най-известните автомобили в света. Всички те са изчезнали през периода 1912-2014 година, като съвкупната им стойност е близо 150 млн. щатски долара.

В списъка влиза един Aston Martin DB5, участвал във филма „Голдфингър“ за Джеймс Бонд. Колата е открадната от хангар на летището в Бока Ратон (Флорида) през 1997 година и оттогава никой не я е виждал. Същият автомобил, като използвания във фирма, през 2010 година беше продаден за 4,6 млн. долара.


Porsche 550 Spyder Джеймс Дийн


Сред „съкровищата“ попада и изчезналото на Западното крайбрежие на САЩ през 1955 година Porsche 550 Spyder (на снимката), с което загива актьорът Джеймс Дийн. Машината е превозвана от Маями към Лос Анджелис, но не стига до края на пътуването си, а следите и се губят.

Своето място на картата има и Renault Type CB Coupe De Ville (на снимката долу), което вече 108 години се намира в трюмовете на кораба „Титаник“, както и концептуалния Chrysler Norman, който потъва с лайнера „Андреа Дория“ през 1956 година след сблъсък с друг кораб.


 Renault Type CB Coupe De Ville


Един от най-интересните автомобили в списъка е Bugatti Type 57 SC Atlantic, което за последен път е видян в щаб-квартирата на компанията във Мюлсхайм (Франция) през 1938 година. Предполага се, че машината е изпратена в Бордо, за да бъде скрита след нахлуването на германските войски в страната. Тази кола се оценява на 100 млн. долара.

Снимки: Auto.Mail

0 от 500