IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan няма пари за новия Qashqai

Производството на третото поколение на модела беше отложено

Серийното производство на третото поколение на Nissan Qashqai е отложено поне за април 2021 година, тъй като японската компания има сериозни финансови затруднения заради карантинните мерки покрай коронавируса, съобщава Financial Times.


Nissan Qashqai


По данни на изданието, производството на кросоувъра е трябвало да стартира през октомври 2020 година, но японската компания така и не потвърди официално тази информация. Новият Qashqai трябва да бъде качен на конвейера в завода в Съндърланд (Великобритания), в който бяха инвестирани 400 млн. паунда.

Позовавайки се на собствени източници, Financial Times твърди, че причината за забавянето е коронавирусът, който нанесе сериозни щети и наруши плановете на Nissan. Проблем също така е и предстоящото търговско споразумение на Великобритания с ЕС заради Брекзит.

Ежегодно в завода в Съндърланд се произвеждат около 500 000 автомобила, като половината се насочват към Европа. Около 1/3 от тях са имено Qashqai. Експертите очаква, че новите търговски мита и такси в Европа могат да разрушат бизнес-модела на Nissan и най-вече продажбите на кросоувърите.


Nissan Micra


Не е ясна и съдбата на градския модел Micra. Според някои информации следващото поколение ще бъде разработено изцяло от партньора в алианса Renault. Не се знае обаче къде ще се произвежда - текущата генерация се сглобява в завода на французите във Флен, заедно с Renault Clio и Renault Zoe, но неговото бъдеще е под въпрос, тъй като френската компания може да го закрие през 2024 година

Що се касае до Micra, продажбите на модела през тази година са два пъти по-малко. За първите 6 месеца на годината Nissan е продал само 18 154 бройки от хечбека.

Снимки: Nissan

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Незнам вече колко изпростяхте да пишете такива заглавия.. "Нисан нямал пари", това да не е Левски на Сираков
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Най-продаваната е клио!
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Щяли да закриват завода ахахаха то Зое е най-продаваната кола в Европа щяли да го закриват.
  • #5
    1 rate up comment 5 rate down comment
    До N5 ( преди 3 години )
    Айде фенче ти да провериш защо има държавно участие в *** и на колко пъти държавата ги спасява от фалит. Иначе ме боли щепсела за умрели марки дето правят само некачествени евтинджоси.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    До 2 поста ти показва,че нищо незанаеш. Рено никога от над 120 годишната си история не е фалирала,виж Нисан е точно обратното.Направи сверка преди да пишеш глупости.И,Рено не е държавна компения,а само 15%,останалите 85% са частни.
  • #3
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Държавна фалирала компания няма освен в България.
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    :)))) ( преди 3 години )
    Много скандално заглавие :) "Проблем също така е и предстоящото търговско споразумение на Великобритания с ЕС заради Брекзит" Това е основната причина, но не звучи бомбастик, като да е останал без пари някой...
  • #1
    17 rate up comment 13 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Добре че са Ренаулт.Досега тази жалка японска компания да е в историята ако не е френското подпиране и финансови инжекции.