IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota връща отдавна забравен модел

Новата Starlet е на базата на Suzuki Baleno

Феновете на японските автомобили със сигурност помнят Toyota Starlet. Компактният хечбек с това име се произвежда от 1973 до 1999 година, като смени 5 поколения. Моделът беше с дължина 3,7-3,9 метра, предлагаше проста и надеждна конструкция, а основните му пазари бяха Япония, Европа и Азия. През 80-те години Starlet се продаваше дори в Щатите, но в началото на века Toyota реши да се откаже от шестото му поколение и го замени с Yaris.


Toyota Starlet


Сега старото име се завръща в строя, а новата Toyota Starlet беше представена в Африка. Така ще се нарича местната разновидност на Toyota Glanza, която на свой ред е леко преработено Suzuki Baleno – бейдж-инжинерингът беше направен в рамките на споразумението на двете компании.

Новият хечбек Toyota Starlet е с дължина 3995 мм, като се отличава от донора си Suzuki Baleno само по емблемите и решетката на радиатора. Двата модела се произвеждат в завода Maruti Suzuki в Индия, но ако за Glanza на вътрешния пазар се предлага с 1,2-литров бензинов двигател, то Starlet за Африка ще бъде достъпен с 1,4-литров атмосферен мотор с 92 к.с. Скоростните кутии са 5-степенна механична или автомат с 4 предавки.

Още снимки на Toyota Starlet - вижте в галерията:

До края на годината възроденият модел трябва да се появи в 47 държави на Африка, като това е едва четвъртият модел в локалната гама на Toyota след всъдехода Land Cruiser 200, пикапа Hilux и микроавтобуса Hiace. Африканската компания Toyota Tsusho, която принадлежи на японския концерн, планира сериозно разширени на моделите, като Starlet е първата крачка в тази посока.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ....произведена в Индия.... Аз ще пропусна. Ама като се замисля, то и Ф-16-ките които купихме от САЩ се произвеждат в известна степен в Индия, а за тях платихме няколко милиарда...
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анон ( преди 3 години )
    Имам Балено и мисля, че е супер кола. Взех го тази година на голямо намаление точно заради това бадж инженерство. Горещо препоръчвам и Балено и Старлет, ако дойде насам. Ако не е вашето нещо, хората от Сузуки ми казаха, че може да очакваме RAV-4 и Корола под марката Сузуки.