IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Punto и Corsa отново стават роднини

Субкомпактните модели на Fiat преминават на платформа на PSA

Концерните Fiat Chrysler Automobiles и Groupe PSA трябва да завършват формирането на новия алианс Stellantis в първата четвърт на 2021 година, но италианският производител вече са започнали да използват френската платформа CMP за субкопактните си модели. Задачата пред тях е да върнат марката Fiat сред лидерите по продажби в европейския сегмент B, съобщава Automotive News.


Fiat Punto


По данни на изданието, още в края на юли Fiat Chrysler Automobiles е изпратил на своите подразделения и доставчици на оборудване нареждане за незабавното спиране на разработката на бъдещи модели от сегмент В. За да не бъде нарушено антимонополното законодателство и съответно да бъде поставено под въпрос сливането на двата производителя е създадено отделно подразделение, което има за цел да ускори адаптирането на моделите на FCA към новата платформа.

Първият италиански модел на шасито CMP ще бъде наследникът на Punto, който може да се появи и под различно име. Последното поколение на хечбека беше разработено още в началото на века съвместно с General Motors и използваше платформата SCCS, която беше в основата на предишните две поколение на Opel Corsa. Моделът Punto (на снимките) напусна пазара в Европа през 2018 година и все още няма приемник.


Fiat Punto


По данни на JATO Dynamics за юли тази година моделите от сегмент В заемат около 19% от пазара в Европа. Лидери по продажби са Renault Clio, Peugeot 208 и Opel Corsa, като последните два автомобила са именно на платформата CMP. Така излиза, че новото Punto технически отново ще повтаря Corsa.

Що се касае до следващото поколение на кросоувъра Fiat 500X, той също ще бъде изграден на това шаси, което означава, че ще остане без система за задвижване на четирите колела и ще се „сроди“ с актуалните Citroen C4, DS 3 Crossback, Opel Mokka и Peugeot 2008.

Снимки: Fiat

0 от 500