IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникално видео: как се разпада прегрял съединител

След експеримента на Warped Perception би трябвало да имаме едно наум как шофираме собствените си коли

Всеки е чувал, че съединителят може да се претовари и прегрее. Но малцина извън най-технологично компетентните имат представа какво точно се случва тогава. Любимият ни американски влогър Warped Perception обаче е на път да поправи това с едно наистина ефектно видео, в което демонстрира на забавен кадър точно на какви сили е подложен горкият съединител понякога.
  
  
центробежен съединител, устройство
От този стоп кадър ясно се вижда принципът на работа на центробежния съединител: центробежните сили разстягат пружината и накладките се притискат към барабана, задвижвайки го. Кадри: WP


Той използва два от т. нар. центробежни съединители, монтирани обикновено в по-малки мотоциклети, картове, косачки и бъгита. За разлика от класическите автомобилни съединители (с фрикционен диск и притискаща плоча), те използват центробежните сили, за да изтласкат навън чифт фрикционни накладки, които при контакта със стените на барабана му предават мощността. Това е доста по-просто устройство, разбира се, но пък то позволява с цената на минимални корекции да видим какво се случва вътре при претоварване.


Какво се случва с претоварения съединител (ГАЛЕРИЯ ОТ СТОП-КАДРИ):


    
   
Warped Perception тества два такива съединителя, за да види колко натоварване могат да поемат, работейки на място.
Първият е прикачен към дизелов двигател от карт с голям въртящ момент. За съвсем кратко време съединителят прегрява и буквално разтопява барабана, натрошавайки накладките на парчета и изхвърляйки пружините.

При втория експеримент съединителят е прикачен към бензинов еднобутален двигател с обем 29 куб. см - с много по-малко въртящ момент, но път способен на доста по-високи обороти. Тук натоварването деформира самите пружини и ги измъква от гнездата им. Повторението на забавен кадър доста ясно илюстрира простичкия принцип на действие на центробежния съединител.

Макар и, както казахме, той да е доста различен от тези в автомобилите, двата експеримента ясно показват на какви сили е подложен и съединителят във вашата кола, ако го експлоатирате неразумно.


Вижте тук цялото видео:
 


 

0 от 500