IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

По-трудно ли е да се застрахова електромобил?

Във Великобритания каското за кола на ток е средно с 45% по-скъпо. Но не и в България

Три основни фактора спъваха по-широкото разпространение на електромобилите в последните години. Два от тях са известни на всички: колите на ток струват доста повече от тези на бензин и дизел, и зарядните станции за тях все още не са достатъчно. За третия фактор може и да не сте чували, но всеки собственик на електромобил в Западна Европа го познава до болка: така кола е сложна и доста скъпа за застраховане.
  
 
електромобили, Peugeot e208, Renault Zoe

Високата цена на батериите и липсата на достатъчно сертифицирани сервизи бяха основните причини застраховките на електромобили да струват по-скъпо досега. Снимки AUTOMEDIA.BG


На теория каското на електромобила би трябвало да е дори по-евтино като процент от общата оценка в сравнение с нормалните автомобили. Колите на ток имат много по-малко движещи се части, по-неподатливи са на повреди, поддръжката им струва доста по-малко, и накрая вероятността да бъдат откраднати е в пъти по-ниска.

На практика обаче дълги години бе друго. Застрахователите се тревожеха от твърде високата цена на батерията, чиято подмяна след злополука можеше спокойно да им струва и 15 000 евро, както и от факта, че твърде малко сервизи са подготвени да ремонтират електромобили, а липсата на конкуренция държи висока цената на труда. Британската Comparethemarket бе изчислила, че в резултат застраховката на електромобил струва средно с цели 45% повече от тази на конвенционален автомобил.
  
  
електромобили, Renault Zoe
Пакетът "Зелено каско" гарантира безплатно репатриране на електромобила до станция при изчерпан заряд


За щастие напоследък има и застрахователи, които гледат по-прагматично на този въпрос, и предлагат изгодни условия и за собствениците на електромобили. Включително и в България благодрение на новото "Зелено каско" на "Булстрад" - специален еко-пакет, с който собствениците на електрически и хибридни автомобили получават допълнителна отстъпка от 10% на застрахователната премия по Каско Стандарт, както и карта за безплатна Пътна помощ.

В допълнение клиентите на "Зелено каско" получават и безплатна помощ при евентуално изчерпване на заряда на електромобила им - или чрез репатриране до най-близката зарядна станция, или чрез авариен заряд от мобилна зарядна станция на "Булстрад".


0 от 500