IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полша възражда автомобилната си индустрия

Първите електромобили на новата марка Izera ще излязат през 2023 година

Нова марка под името Izera се появи в Полша, като тя трябва да даде началото на възраждането на автомобилната индустрия в страната. Брандът ще произвежда електромобили, като първите от тях – кросоувър и хечбек, трябва да се появят на пазара през 2023 година.


Izera


Името Izera е препратка към Изерските планини, разположени на границата на Полша с Чехия. Марката е собственост на основаната през 2016 година компания ElectroMobility, която се издържа с държавни средства. Засега Izera показва само прототипи, като техният дизайн е дело на италианското ателие Torino Design, в чието портфолио има разработки за Ferrari, McLaren, Nissan и други компании.

Серийните електромобили ще бъдат изградени на една платформа, която полската компания ще загуби от външен производител. С най-големи шансове към момента е модулната архитектура MEB, създадена от Volkswagen специално за превозни средства на ток.


Izera


Техническите данни на моделите се държат в тайна. Известно е, че ускорението от 0 до 100 км/ч при тях ще отнема 8 секунди, а пробегът с едно зареждане на батериите ще е не по-малко от 400 км по цикъл WLTP.

Производството на електромобилите ще се осъществява в района на Силезия (Южна Полша), където ElectroMobility ще открие собствен завод през 2021 година. Първите серийни автомобили на Izera ще слязат от конвейера през 2023 година, като обемите на производство все още не са ясни. От компанията разкриха единствено, че предприятието ще открие 6000 нови работни места.

Още снимки на първите модели на Izera - вижте в галерията:

Снимки: Motor

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    По скоро хеч бек с арки на калниците! Такива станаха много популярни последните години! За да е SUV трябва да го повдигнат още:)))