IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo възражда легендарно купе

Шведите пускат електричка по повод 60-ата годишнина на P1800

През 2020 година моделът Volvo P1800 навършва 60. Едно от най-култовите купета на шведската компанията днес няма духовен наследник днес, но това не означава, че е напълно забравено. Всъщност, в момента може да се подготвя голяма изненада по повод юбилея на спортния автомобил.


Volvo прототип купе


Близо до Гьотеборг фото шпиони заснеха прототип, чийто профил, дори и под камуфлаж, значително съвпада с очертанията на тялото на купето P1800. Но има и разлики: разширени арки на колелата, нови брони и допълнителен спойлер отпред. Освен това прототипът няма ауспуси, което говори, че става дума за електромобил.


Volvo прототип купе


Бързо проучване на Motor разкри, че прототипът е регистриран като червен P1800 и е собственост на Матиас Евeнсон, който в момента работи като шеф на отдела за разработка на двигатели в Cyan Racing. Компанията е официален партньор по автомобилните спортове на китайската Geely, коя притежава Volvo и Polestar. Преди това пък автомобилът е бил притежание на Йонас Кристиан Дал, който пое еднолично собствеността върху Polestar през 2004 г., преди да се присъедини към Volvo преди няколко години. В момента той е изпълнителен директор на Cyan Racing.

Все още няма никакви подробности за бъдещото съвременно купе на Volvo. Възможно е новият електромобил да заеме силовото задвижване от Polestar. Не е известно и дали моделът ще получи ограничено издание или ще бъде направено в един екземпляр.


Volvo P1800
 

Volvo P1800 се произвежда от 1961 до 1973 година. Модификацията 1800S, собственост на американеца Ърв Гордън, който почина през 2018 година, влезе в Книгата на рекордите Гинес като автомобилът с най-много изминати километри - над 5,1 милиона.

Снимки: Motor

0 от 500