IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата електрическа платформа на PSA – 650 км пробег, 4х4 и мощност до 340 к.с.

Първият модел на шасито eVMP ще бъде следващото поколение на Peugeot 3008

Френският алианс PSA, който обединява марките Peugeot, Citroen, DS и Opel, обяви, че въпреки пандемията от коронавирус, е на печалба след първите 6 месеца на годината. Едновременно с това беше разкрито, че инженерите на концерна работят над нова електрическа платформа eVMP, върху която ще бъдат изградени по-големите и по-скъпи модели на ток на групата.


PSA платформа


Новата архитектура eVMP ще обедини автомобили като Peugeot 308 или Opel Astra. Тя ще предлага както предно предаване, така и задвижване 4х4. Сумарната мощност на използваните агрегати ще достига 340 к.с., като те ще се захранват от батерии с капацитет от 60 до 100 кВт/ч. В последния случай пробегът с едно зареждане ще достига 650 км.

Самите акумулатори ще бъдат разположени в пода на автомобила, като всеки метър от разстоянието между двете оси ще осигурява капацитет до 50 кВт/ч. Това означава, че на Peugeot 3008 с междуосие 2650 мм ще може да се постави батерия със 134 кВт/ч.


PSA платформа


Първият електромобил на базата на eVMP ще стане новото Peugeot 3008, което ще излезе през 2023 година. Трябва да се отбележи, че буквата „М“ в названието на платформата означава „модулност“. На същата архитектура ще бъдат изградени и други по-големи модели на алианса като Peugeot 508 или Opel Insignia.

Снимки: Motor1

0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Мен ми се струва, че и тия от фирмата не са наясно, кое -що.. и като го прекараш и през Гугъл-преводач става манджа с грозде!
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Ken ( преди 3 години )
    1. "нова електрическа платформа eVMP, върху която ще бъдат изградени по-големите и по-скъпи модели"2. "Новата архитектура eVMP ще обедини автомобили като Peugeot 308 или Opel Astra."Кои са тогава малките и компактните ?