IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW Серия 5 и X1 също стават електромобили

Баварците се впускат в битка с Tesla Model 3, Model Y и Audi e-tron

Германският производител BMW ще предложи изцяло електрическа 5-Series като част от плана си за намаляване на вредните емисии, съобщиха от компанията. Заедно с нея на ще излезе и версия на ток на кросоувъра BMW X1.


BMW 5-Series


Целта, която са си поставили в BMW Group, е до 10 години по пътищата да се движат поне 7 млн. електрифицирани автомобила, като половината от тях трябва да бъдат само на ток. До 2023 г. концернът ще предлага 25 „зелени“ модела, като и при тях 50% ще бъдат изцяло електрически.

Новите X1 и 5-Series ще се предлагат с 4 варианта на задвижване – бензинови със система „умерен“ хибрид с 48-волтова система, дизелови, плъг-ин (зареждащи се хибриди) и електрически. Кросоувърът X1 ще се превърне в директен конкурент на Tesla Model Y и Audi e-tron, докато седанът 5-Series ще се бори с Tesla Model 3.

Все още не са ясни сроковете, в които двата нови електрически модела на баварците, ще излязат на пазара. До края на 2021 година обаче BMW Group ще продава 5 чисти електромобила - BMW i3, i4, iX3 и iNext, както и Mini Cooper SE. През 2022 година ще излезе и новата 7-Series, която също ще има изцяло електрически вариант.

Преминаването към „зелени“ автомобили се дължи основно на новите европейски стандарти за екология, които влизат в сила. През 2021 година те трябва да бъдат с 40% по-ниски от тези от 2007, а до 2030 година производителите трябва да постигнат намаление на вредните емисии с още 37,5%.

Снимка: BMW

0 от 500