IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бензинът в България поевтинял най-много от цяла Европа

С една средна заплата у нас се купуват 700 литра А95, изчислява проучване на РИА Новости

Люксембург оглави класацията на европейските държави по достъпност на бензин за населението, а България заема 27-мо място. Това показва проучване на руската агенция РИА Новости, направено сред 32 страни в Европа (включени са също така Русия и Казахстан).


гориво


Класацията показва, че жителите на Люксембург могат да си купят 3267,6 литра бензин с една средна заплата. Цена на горивото в тази страна е сравнително ниска (средно 1,04 евро за литър), а заплатите - сред най-високите в Европа. Норвегия заема второ място с 2646,5 литра. Бензинът там е сравнително скъп - 1,27 евро за литър, но в същото време заплатите са много високи. В Топ 5 попадат още Австрия (2575,9 литра), Ирландия (2437,8) и Великобритания (2382,2).

При съставянето на рейтинга са използвани статистически данни от европейските страни за цените на бензина с октаново число 95 към началото на юли 2020 г. (за Украйна и Норвегия - от края на май). Промените в цените са изчислени в националните валути на страните. За да преценят достъпността на горивото в различни страни, експертите, въз основа на официалната статистика в държавите, са изчислили количеството бензин, който жителите могат да купят със средната официална за страната заплата.


гориво


България заема 27-о място в класацията, като всеки българин може да си купи 699,1 литра бензин със средната заплата в страната. След нас са Румъния (692 литра), Латвия (685,9), Унгария (671,1), Беларус (600,2) и Украйна (395,1 литра). Същото място България заема и по средна цена на бензина - 0,83 евро за литър. По-евтино е горивото само в Украйна (0,68 евро), Беларус (0,62 евро), Русия (0,55 евро) и Казахстан (0,35 евро). Петте страни с най-скъп А-95 са: Холандия (1,49 евро за литър), Дания (1,38 евро), Гърция (1,36 евро), Италия (1,34 евро) и Португалия (1,32 евро).

В почти всички страни, участващи в класацията, цените на бензина са намалели в сравнение с 1 януари 2020 година. Най-голям е спадът в Словения (-23,1%), България (-22,1%) и Украйна (-22,1%). Повишаване на цените се отбелязва само в три страни: Русия (+ 1,3%), Беларус (+ 1,1%) и Казахстан (+ 1%). Ситуацията с дизела е сходна, като България също заема 27-о място по средна цена, пред Украйна, Беларус, Русия и Казахстан. Най-скъпо е дизеловото гориво в Швеция, Италия, Великобритания, Белгия и Норвегия.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пепи ( преди 3 години )
    И има едно голямо но - количествтото гориво което харчи един българин и да речем един испанец.При положение че испанеца харчи три пъти повече гориво от българина,излиза че дава повече пари като дял от заплатата си за гориво.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Аз зареждам там дизел и бензин 100 октана от години и съм доволен. Обикновен бензин не съм зареждал и не мога да дам мнение дали е ОК. С техният дизел, автомобилите ни работят по-добре и сменяме горивен филтър по-рядко отколкото с обикновеният дизел на Еко да речем.
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 3 години )
    Зареждах около половин година бензин от VM Petroleum и накрая започна да трака като дизел. Смених бензиностанцията и вече всичко е наред. И аз се подлъгах по ниската цена но качеството не е същото.
  • #3
    11 rate up comment 6 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    Бензинът/дизелът в БГ поевтиня само и единствено благодарение на г-н Марешки. На неговите бензиностанции и досега горивото е поне с 20 стотинки надолу от тези на картела при сравнимо качество, а имаше моменти в които разликата гонеше 50 стотинки. Ако зависеше от картела и досега горивото щеше да си е 2 лв. при най-нисък акциз (а и качество) в ЕС.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ako гледате на Бойко изявите и ще разберете, че сме в топ 3 на икономиките в Европа :D
  • #1
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Значи сме "само" 4,674 пъти по-зле от Люксембургските граждани. А аз мислех, че сме поне 200 пъти по-назад, като ги гледах как живеят... Срам и позор - то, че нямаме суровини ясно, ама и колко века 'се се оставяме да ни мачкат ...всички. :-(