IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как Toyota се справя с кражбите на нейни автомобили?

Японският производител поставя уникална защита на още три свои модела

Компанията Toyota обяви, че ще постави уникална защитна система на още три свои модела, която ще направи тяхната евентуална кражба напълно безсмислена.


Toyota защита


Главният елемент на тази технология е идентификаторът T-Mark, който представлява специални микроточки от фолио с лазерен печат. Всяка от тях съдържа индивидуален PIN-код, който е свързан с VIN-номера на автомобила. Кодът може да се види, само ако се използва 60-кратно увеличение с микроскоп.

До 10 000 такива микроточки, всяка от които с диаметър до 1 мм, се нанасят върху каросерията на автомобила, като се използва специална схема. Тя е известна единствено на автомобилния производител, което изключва възможността за някакви машинации от страна на клиента или крадците.


Toyota защита


Специален онлайн-сервиз на Toyota позволява проверката на PIN-кода, като по този начин се получава информация за самия автомобил, включително неговия VIN-номер, модела на двигателя и на трансмисията, нивото на оборудване, както и цвета. Това улеснява и евентуалната покупка на превозното средство на пазара на употребявани коли след време. Съответно и намалява шансовете, ако автомобилът бъде откраднат, той бъде препродаден.

Със системата вече са оборудвани моделите Toyota Camry и RAV4, а сега към тях се присъединяват Toyota Land Cruiser 200, Land Cruiser Prado и Alphard. До края на годината уникалната защита ще получат и останалите автомобили от гамата на марката.

Toyota защита

Снимки: Toyota

0 от 500