IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо табелките върху автомобилите все повече ни мамят

Едно време "325i" или "C280" ни казваше какъв двигател има под капака. Днешните означения целят да го скрият

Една популярна - и доста близка до реалността - шега гласи, че ако в Германия най-поръчваната допълнителна екстра за BMW е възможността върху колата да няма табелка, показваща какъв е двигателят, то в България най-поръчваната екстра е табелката М, която да лепнеш гордо на своето 318d.

Някои хора не искат да парадират със способностите, които има автомобилът им, докато други искат да парадират дори със способности, които той няма. Това е съвсем нормално нещо. Ненормалното в последните години е, че във втората група все по-често попадат самите автомобилни производители. А табелите върху колите все по-рядко отразяват онова, което се намира под капака им.
   
    
Jaguar X-type, Ford Mondeo

 В миналото "измамите" с табелките се отнасяха по-често до т. нар. badge engineering - като например опита на Ford да ни продава Mondeo на двойна цена под маскировката на Jaguar X-type
  

"Измами" с табелките е имало и преди - като например опита на Jaguar да ви продава Ford Mondeo като X-Type, или опита на Cadillac да пробута долнопробния Chevy Cavalier като луксозен модел с името Cimarron. Понеже купувачите не са чак толкова прости, обикновено такива опити приключват зле. В двата конкретни случая те изправиха Jaguar и Cadillac на самия ръб на фалита.

В наши дни обаче все по-силна става друга тенденция: да ни заблуждават не за модела, а за задвижването. Използването на мощността или обема на двигателя, за да разгриничиш отделните версии на един автомобил, изглежда най-логичният ход.
   
   
BMW 325i

Едно BMW от времето, когато всичко беше просто и ясно...


Преди 20 години, ако видехте на улицата BMW с табелка 325i, това би ви информирало, че колата е Трета серия (3) с 2.5-литров двигател (25), който ползва бензинова инжекция (i), напомни в една статия по темата R&T. Ако Mercedes носеше табелка C280, това значеше, че колата е C-класа с обем на двигателя 2.8 литра.

Но с масовото навлизане на даунсайзинга, на турбодвигателите и с ескалиращото състезание между маркетинг отделите чия кола ще има повече коне, тази стройна система отиде по дяволите. Сега върху колите все още има някакви числа, защото клиентите са свикнали с тях и ги очакват. Но между тези числа и реалния свят има толкова връзка, колкото между борсовите цени на стоманата и хороскопа ви по китайския зодиак.


От Cadillac до Audi: няколко примера за подвеждащи табелки (ГАЛЕРИЯ):


 

 

 

0 от 500
  • #23
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    доскоро вземаха те от Рено-Нисан 1.5-литровия dCi, но вече не
  • #22
    2 rate up comment 1 rate down comment
    до 20 ( преди 3 години )
    Този 1.33 двигател си е на Мерцедес, които го дават на Рено и Нисан, щото имат партньорство и си държат взаимно по 3% от акциите
  • #21
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А пък рено го взеха от Фолксваген Лупо!
  • #20
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Този 1.33 литров мотор на Мерцедес, е всъщност от Рено Клио.
  • #19
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Гоуфарата ( преди 3 години )
    На гоуфо отзад като сложа m power това измама ли се води?
  • #18
    20 rate up comment 2 rate down comment
    Кочо ( преди 3 години )
    Разликата е, че тук турбото е тройно.------------------Вместо едно турбо за правене има цели три. Отделно при БВМ едното турбо за правене е равно на три от другите марки. Така, че все едно имате 9 турбота за правене от другите марки. Примерно. А това, че премиум колите не се чупели. Да, бе, да! Купи си и ще говорим колко са премиум. Премиум са им екстрите и цената, плюс цената на ремонтите, нищо друго.
  • #17
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А на моята 500 S !!
  • #16
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Бай Иван ( преди 3 години )
    При нас в немско е забранено от компанията служебни коли да имат обозначения с модел/вид мотор. И това е отлично, защото когато купих моята, не трябваше да махам емблеми от сорта 3.0 TDI, за да не ме замерват с яйца по улицата.
  • #15
    21 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Към "измамите" можем да прибавим про3тотии от рода - eco flex, blue motion, green power и куп други измислици даващи да се разбере че модела има старт-стоп система.
  • #14
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Мазда ( преди 3 години )
    На моята си пише точно и ясно....2.0v6