IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Човешкото съзнание се оказа проблем за електомобилите

Хората се страхуват от непознатото и не искат да рискуват, твърдят експерти

Министерството на транспорта на Германия проведе любопитно изследване, което трябваше да установи поведението на водачите на различни автомобили. В него са използвани данни от фирмата за кар-шеринг Flinkster за период от 3 години, като са сравнявани бензинови и електрически автомобили с една и съща мощност.


електромобили


Оказва се, че наемателите на бензинови автомобили изминават далеч повече километри от тези на електромобилите. Като цяло ползвателите на услугата кар-шеринг избягвали колите на ток, въпреки че цените и достъпността до тях не се отличават от тези на моделите с бензинови двигатели. За една година разликата в ползването стига до 79%, като учените стигат до извода, че има и други причини за избора на автомобил с традиционно гориво.

Според изследователите, това може да се дължи на “когнитивно изкривяване“, тоест отклоняване към стандартното. Просто хората са свикнали с това, което им е познато, и ги е страх да експериментират. Сериозна роля за подобно усещане играят и опасенията от разреждането на батерията по време на движение.

Учените са анализирали представянето на електромобили с различен пробег и са го сравнили с преминаваните ежедневно маршрути от шофьори на модели с бензинови двигатели. Оказва с, че между 82 и 92% от ежедневните пътувания може спокойно да бъдат извършвани от превозни средства на ток. При умерено шофиране, този показател достига 99%.

Всичко това е възможно, но само при напълно зареден електромобил. Затова и авторите на изследването виждат изграждането на инфрастуктура като важен стимул за покупката на кола на ток. Правителството на Германия вече включи в бюджета си средства за осигуряване на голям брой станции за зареждане в големите градове на страната.

Основният извод от изследването обаче е, че дори дотациите и бонусите, давани от от държавата, трудно могат да се превърнат в причина и стимул за закупуване на електромоби. Още повече, че заради продължаващия спад на цените на бензина, хората трудно биха се ориентирали към нещо ново и непознато.

Снимка: Autonews

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    "Оказва се, че между 82 и 92% от ежедневните пътувания може спокойно да бъдат извършвани от превозни средства на ток."Може и да може, може и да не може. Аз, например, не знам кога ще ме захапе лудото и кога ще драсна 200-300км встрани да пия едно кафе. Може някой познат да се обади да свършим нещо - пак прекалено много километри за електричката.Вземайки електричка си казваш "аз ще седя забит в 100км радиус". А, не, мерси. Освен ако цената не е ПЪТИ надолу от ДВГ.
  • #6
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Определено с такива *** като на пежо рено и ФВ няма да ме впечатлят, но с кръсточвач като Тесла С с мощните нива на батерията има как.....
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #2, а ти да не мислиш, че тока вечно ще е евтин и няма да е гео политика? Или си с розовите очила че соларния панел ще те захранва? Те и тесла почнаха с безплатно зареждане, ама кацата с мед свърши. Безплатен обяд няма. Рано или късно сметката идва.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Jojo ( преди 3 години )
    При газчица в Бургас от 0.72 лв и разход градско 8-9 и извън около 7 само за електрички ще мисля ,сметнете колко ми идва на 100 ,с 32 л в бутилката спокойно стигам до Софето без да гледам разреждане на батерия ,без да се притеснявам ,че климата ми е на 15С и т.н Та с 3-4 човека до Сф за 20 лв как е ?
  • #3
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Може да кажем - ДОБРИ НОВИНИ! Твърде много условности има в ползването на електрички, твърде много планиране за нещо елементарно, което добрия стар ДВГ предлага без проблеми и усложнения... и на по-ниска цена. Вместо д се отказваме от ДВГ може лесно да го направим екологичен и то с ИСТИНСКИ нулеви емисии!
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анализатор ( преди 3 години )
    Петролът е геополитика и той посмъртно не може да бъде евтин и достъпен за страните, които го купуват. Посмъртно. А електроавтомобилите ще са единственият начин да караш в града и причините са две: I. СМОГ, II. Геополитика ;)
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    А дали реално цените за наем на електромобил и бензинова кола са еднакви че нещо не ми се вярва а и цените на бензина от известно време тръгнаха нагоре макар че вероятно поне още година ще са около сегашните ниски нива