IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа минава на синтетично гориво

Инвестициите до 2050 година ще са 400-650 милиарда евро, предвижда планът

FuelEurope, в която влизат почти всички европейски нефтопреработвателни компании, обяви планове за намаляване на вредните емисии със 100 милиона тона до 2035 г. чрез наблягане върху синтетичните горива. Според организацията те са по-подходящи за индустрии като авиацията, морския транспорт и тежките превозни средства, но най-лесно било процесът да започне с леките автомобили.


Гориво


Синтетичното, или нисковъглеродното, е течно екологично чисто гориво от нефтен произход. В процеса на производство и използване на такова вещество емисиите на въглероден диоксид в атмосферата или изобщо не се наблюдават, или са в много малки количества.

Някои производители вече използват нови вид гориво. Mazda съвсем наскоро започна да разработва автомобил със синтетично гориво, а McLaren е почти готов да покаже предимствата му пред електрическите превозни средства. В същото време планът на FuelEurope не е да изтласква електромобилите и хибридите от европейския пазар, а да направи света по-чист. В този случай синтетичното гориво се причислява към сегмента на въздушния и морския транспорт.

Основна в плана е идеята да се трансформира съществуващият акцизен данък не върху използването на гориво, като занапред такса се начислява върху емисиите на вредни вещества в атмосферата. Според организацията реализирането на проекта през следващите десет години ще изисква инвестиции в размер на около 30-40 милиарда евро, а в дългосрочен план в периода до 2050 г. - общо около 400-650 милиарда.

 

0 от 500
  • #9
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 3 години )
    Да бе а на синтетичното гориво изобщо не му трябва ток за да се направи нали така а и много държави имат почти изцяло ток от ВЕИ или микс ВЕИ и АЕЦ и много вървят натам
  • #8
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Някои държави в Европа забраняват продажбата на автомобили с ДВГ и влизането им в градовете. Така че синтетично или не - все тая.
  • #7
    3 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Има технология за извличане на въглеродите от атмосферата - това е единствения начин да се гарантира, че не се добавят никакви СО2 а само се въртят съществуващите. Тока за батериите е мръсен и отделя огромно количество емисии, а просто няма техническа възможност да бъде само от ВЕИ. В общи линии може да кажем една промишлена фотосинтеза да се прави, а синтетиката има и изключително ниски нива на серни и азотни окиси така че почти се елиминира и другия проблем с ФПЧ - това трябва да е бъдещето!
  • #6
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Синтетично ? ( преди 3 години )
    Нали пак е от нефт !Синтетично гориво са произвеждали германците през Втората световна война от нискокалорични (лигнитни) въглища , поради липса на нефт.
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И в предните статии го казвах и пак ще го кажа. Това синтетично гориво ще зарежда и електричките като мине през ТЕЦ-овете.
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    До 1 ( преди 3 години )
    И какво синтетично гориво искаше да видиш бе злобарче
  • #3
    6 rate up comment 8 rate down comment
    Jojo ( преди 3 години )
    Край,Мъск умре
  • #2
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Нет ( преди 3 години )
    КПД-то на ДВГ-то не се ли вдигне - кел файда...
  • #1
    9 rate up comment 15 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 години )
    Добра новина! Макар, че не точно това синтетично гориво исках да видя. все пак всеки пирон в ковчега на мъртворедените електротрошки е добре дошъл!