IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

McLaren минава на синтетично гориво

То щяло да помогне за създаването на по-чисти хибридни модели

Британският производител на спортни автомобили McLaren смята, че преминаването на коли с традиционните бензинови и дизелови двигатели към такива, задвижвани от ток, далеч не е единственият начин за развитие на индустрията. Електричеството има много алтернативи, като например синтетичното гориво.


McLaren


В интервю за Autocar, главният оперативен директор на McLaren Йенс Лудман обяснява, че компанията вече разработва модел, предназначен за използване на синтетично гориво. С негова помощ британците ще се опитат да докажат ефективността на технологията и възможността за масовото й приложение. В компанията са убедени, че синтетичното гориво може да бъде не по-малко екологично от електричеството, като се вземат предвид емисиите от производството на батерии.

Засега проектът McLaren е в начален стадий. Представителите на компанията казват, че за преминаване към синтетика съвременните двигатели с вътрешно горене изискват минимални модификации. Британците подчертават обаче, двигателите със синтетично гориво едва ли ще могат напълно да изместят електрическите автомобили от пазара. Въз основа на тях обаче ще могат да бъдат направени например по-чисти хибридни модели.

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анализатор ( преди 4 години )
    Няма лошо, но и тоя аргумент ще отпадне. В ход е проект "Battery 2030+" на European Battery Alliance за химично неутрални батерии. В проекта участват 17 организации от девет европейски държави. Залага се на контролиране на реакциите вътре в клетките и способността им да се самовъзстановяват. Европа е поела една посока и само пряко попадение на метеорит би могло да забави, но не да отмени електрификацията на транспорта.
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    RD ( преди 4 години )
    Аз карам със синтетичен дизел, въпреки че нямам Макларън :) Това е най-бързото решение за момента.