IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производител на електромобили поскъпна двойно и задмина Ford

Само за ден Nikola Motors покачи пазарната си стойност до 26 млрд. долара

Историята на компанията Tesla неразривно е свързана с ръста на курса на акциите на борсата, което позволява в движение да се привличат нови инвестиции. Тези, които през 2012 г. са се сдобили с ценни книжа на Tesla за 17 долара на акция, сега могат да ги продадат за 940 долара.


Nikola Motors


Оказва се обаче, че съществува и друг производител на електромобили, който записва стремителна пазарна капитализация. Това е компанията Nikola Motors, която излезе на борсата едва преди 5 дни. Тя стартира с 12 млрд. долара, които бяха удвоени. Това всъщност стана само за 24 часа, след като собственикът и основател на фирмата Тревор Милтън обяви, че от 29 юни започва да приема поръчки за пикапа Nikola Badger 29. Почти веднага акциите на компанията скочиха със 104%.

В момента капитализацията на фирмата, която не произвежда нищо, е 26 млрд. долара, като в един момент Nikola Motors струваше повече дори от концерна Ford. Това продължи за няколко часа, след което акциите на Ford скочиха до 28 млрд. и така  автомобилният производител изпревари Nikola Motors. Самият Тревор Милтън, който е основен акционер в компанията си, се изкачи до 188-о място в списъка с най-богатите хора на света.


Nikola Motors


Плановете на Nikola Motors предвиждат производството на тежки камиони и пикапи, задвижвани с водородни клетки. Машините се зареждат с водород, който встъпва в химическа реакция с кислород. Резултатът е безвредна водна пара и генерира на електричество, което запланва електромоторите.

Напълно зареден пикапът Nikola Badger може да измине 965 км, като мощността на двигателите му е 906 к.с. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 секунди.

Снимки: Twitter 

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    бай Вам ( преди 3 години )
    В началото беше .... картинката.а после эа едни чакането эа други кинтите. Поэнат сюжет.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Еее, тоя е по-голям измамник! Илончо поне произвежда некакви кари!
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    shvaben ( преди 3 години )
    Всичкото хубаво, ама водород откъде ще зарежда. Станциите за зареждане на електромобили все още са много малко, при положение че са много по-прости и евтини като конструкция, а във всички сравнително развити държави има добра електроразпределителна мрежа. Изграждането на инфраструктура за добив, транспорт и съхранение на водород е прекалено скъпа и ще отнеме много повече време от ел. станции, които зареждат директно батерии на автомобили.
  • #2
    22 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Един ден Никола ще купи Тесла и ще стане Никола Тесла
  • #1
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Бива си го капитализма: "В момента капитализацията на фирмата, която не произвежда нищо (!!!), е 26 млрд. долара".