fallback

Германия удвои стимулите за покупка на електромобил

Клиентите на коли на ток могат да спестят до 9000 евро

Германското правителство взима сериозни мерки, за да направи електромобилите по-привлекателни за хората. Първата от тях е удвояване на стимулите за клиентите на автомобили, задвижвани на ток, съобщава Automotive News.

Потребителите вече ще получават субсидия от държавата в размер на 6000 евро за електрически превозни средства, струващи до 40 000 евро. Бонусът всъщност се увеличава до 9000 евро за автомобил, като в сумата се включва и отстъпката, която ще дават самите производители.

Повишените стимули трябва да дадат сериозно предимство на Volkswagen и неговия ID.3, чието излизане на пазара предстои. През последните месеци електрическият хечбек се сблъсква със сериозни проблеми заради пандемията от коронавирус, а има и сериозни трудности заради софтуера, който продължава да дава дефекти.

Агенция Reuters отбелязва, че ходът на германските власти ще увеличи продажбите и на други електрически модели, чиято цена ще спадне значително благодарение на новите бонуси. Сред тях са  BMW i3, Peugeot e-208, Renault Zoe и Tesla Model 3. Купувачите на по-скъпи електромобили също ще ползват бонуси, но те ще бъдат в по-малки размери.

Увеличените стимули са част от пакет на стойност 130 милиарда евро, предназначен да съживи германската икономика, която почти се разпадна в резултат на пандемията на коронавирус. Пакетът акцентира върху екологичните превозни средства, като част от сумата ще бъде насочена за изграждане и инсталиране на зарядни станции за електромобили на бензиностанциите. Именно проблемът със зарядните е една от причините, заради които хората продължават да избягват покупката на електрическо превозно средство.

Снимки: Carscoops

fallback
  • #7
    анонимен ( преди 3 години )
    8, малко си заблуден за Германците. Правят всичко, което е субсидирано по някакъв начин т.е. малко като в България - "крандене" на фондове. Похарчиха 10-15 мил. Евро, за 10км електрифициран учнатък за камиони (тестов), като всичко на всичко има 3 (три) такива камиона, закупени от фирми с евро субсидии. Но пък прибраха едни 20-30 мил. затова. Така че, не ми говори изобщо за това какво правят немците. Виждам ги от 1-ва ръка.
  • #6
    анонимен ( преди 3 години )
    6. не съм убеден, че немците доброволно ще минат на ток. За момента е само заради субсидии. Пропускаш, най вероятно от незнание, че както искат и си затварят атомните централи. Без тях, само на ветро генератори (които напоследък също не искат) и колектори нямя да я бъде. Е да, може да почнат да си внасят от Франция, която с радост посреща затварянето на немски АЕЦ и в замяна стори нов. И не на последно място, при масово потребление, тока няма да е 0.30Е/кВч..
  • #5
    анонимен ( преди 3 години )
    Знаеш ли, колко и дреме на Танте Меркел за VW !? Работата е там, че само германската икономика може да си позволи подобни ходове! Тука, за разлика от САЩ, не печатат денонощно банкноти без грам покритие!!
  • #4
    анонимен ( преди 3 години )
    Меркеловица се е приготвила да налее нови няколко милиарда на вагонетките. Те горките обаче са се омотали като патета в калчища с техните електромобилчета. Май само Мъски ще намаже тая година.
  • #3
    анонимен ( преди 3 години )
    #2 на ел-четата им трябва нещо повече от отстъпка за да прокопсат... и то е драстично сваляне на цената... Не може кощче за боклyк, като Зо или vw up да струват по 60-70 хиляди?! това е безумие, не зависимо колко стимул ще даде държавата... освен ако не е 80% от цената.
  • #2
    Гоги ( преди 3 години )
    Ако не са тези "стимули" елчетата много трудно ще прокопсат
  • #1
    анонимен ( преди 3 години )
    "като в сумата се включва и отстъпката, която ще дават самите производители." - - това си е смешно... отстъпка хахах. Производителя иска да ти продаде кола на цена Х. Прави цената да е Х + 3000 евро. ПОСЛЕ казва - виж сега, като за тебе специална и невиждана остъпка! 3000евро....
fallback
Последни