IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли Ford да последва GM и да напусне Европа?

Американският производител продължава да губи пари на Стария континетг

Изминаха 3 години, откакто General Motors най-накрая се отърва от Opel и Vauxhall. След като в продължение на 17 години натрупа загуби на стойност 20 млрд. долара от европейското си подразделение американския концерн продаде европейското си подразделение на PSA Group.


Ford


Това, че PSA направи двете марки печеливши, показва две неща - колко брилянтен стратег е Карлос Тавареш и как американските производители трудно превръщат Европа в успешен аванпост за своите империи. И GM не е единственият. Неговият конкурент Ford записа финансови загуби през 12 от общо 20 години преди 2018-та, което подказва, че може би ще му се наложи да вземе подобно решение. 

През януари миналата година шефът на Ford - Джим Хакет, обяви своя глобален план за преструктуриране на компанията, което включваше съкращения на 12 000 от общо 51 000 служители в Европа, а също така затваряне на заводи и обновяване на моделната гама, която включва повече SUV-модели.

Пандемията от коронавирус удари силно всички компании, в това число и Ford. Оперативната загуба за първото тримесечие е 500 млн. британски паунда, а прогнозите са, че през второто тримесечие тя може да достигне 4 млрд. паунда. Компанията прави опити да спести пари, като отложи замрази на нов модел на пазара, отказа се от съвместен проект със собствената си премиум-марка Lincoln и от стартиране на електрическите автомобили Rivian. 

В крайна сметка обаче всички погледи са насочени към Европа, а експертите си задават въпроса дали Ford ще последва GM? “Все още е рано да се каже, въпреки че има подобни признаци, защото автомобилната индустрия работи по този начин. Вероятно ще видим споразумения, съюзи и дори сливания с други производители“, смята Фелипе Муньос, глобален анализатор на Jato Dynamics. 


Ford


През 2018 г. Ford обяви съюз с Volkswagen, който трябва да създаде нови лекотоварни автомобили (CV). В този сегмент Ford е най-силен в Европа, като маржовете тук са най-големи и носят солидни печалби. Освен това, компанията пусна на пазара и новата Puma, която е доказателство за способностите на Ford of Europe да прави страхотни автомобили. Така че именно Puma, както и печелившият бизнес с CV би трябвало да помогнат на марката да избегне съдбата на General Motors и да остане на континента, при това със солидно присъствие.

Решаващо значение за бъдещето ще има и заводът на Ford в Дагенъм, където сега се произвеждат само дизелови двигатели. Търсенето на подобни агрегати спада непрекъснато, така че това би трябвало да послужи като сигнал за ръководството на компанията. В Дагенъм се правят по 650 000 мотора за Transit и Mondeo на година, но във Ford смятат, че тези агрегати ще продължат да се търсят в обозримо бъдеще, така че няма място за притеснения.


Ford


Въпросът обаче е в по-далечното бъдеще, което е по-притеснително, освен ако във Ford не решат да преоборудват предприятието, за да може то да произвежда мотори за електрически превозни средства. Ако се наложи заводът да бъде затворен, това ще има доста сериозни последствия за марката и съответно ще окаже сериозно влияние върху бъдещите и планове за Европа.

Снимки: Autocar

0 от 500
  • #6
    32 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    4, карам нова кола и на 5г я сменям (политика на лизинга). Така, че на всеки 4г, имам възможност да тествам какво се предлага. Отделно имам колеги, каращи различни марки, и както (евентуално) можеш да се досетиш мога да пробвам коата, по дълго от тест драйв и така поседните 15 години. Толкова по темата за новите коли. Колкото до инжинерната мисъл, оставям въпроса настрана.
  • #5
    34 rate up comment 1 rate down comment
    Японецът ( преди 3 години )
    Ще остане. Форд се продава и се кара в Западна Европа.
  • #4
    35 rate up comment 5 rate down comment
    serano ( преди 3 години )
    Кога сте карали нови коли пък най -вече бензинов Форд:( или екобуст Форд от 10 г не правели коли във вас май няма инженерна мисъл:)
  • #3
    38 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    ГМ държаха умишлено Опел на загуба, за да не плащат данъци в Европа. Оказа се, че покрай това не са плащали и пенсионни осигоровки на служителите, които ПСА пое (частично). Тавареш си добър СЕО, това е неоспоримо. Проверявайте си малко преписаните истории.Като изключим, че май се случва разделяне на пазара, Форд нямат читав модел за Европа от може би 10г, а двигателите са им пълна трагедия, като се почне с 1.0 Еко ..
  • #2
    37 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Уф, дано! По-малко талаш на пазара.
  • #1
    42 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Май еконормите в Европа не пречат толкова на местните фирми, а по-скоро на чуждите :D