IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС влага 20 милиарда евро за стимулиране на "чисти" автомобили

Мерките ще обхванат и България, но още не е уточнено в какво точно ще се изразяват

Европейският съюз ще отдели 20 милиарда евро за субсидиране на "чисти автомобили" във всичките 27 страни от съюза, включително и в България. Информацията е на Sueddeutsche Zeitung. Според изданието обаче детайлите тепърва ще се уточняват, защото в Европейската комисия се водят спорове как точно да се дефинира понятието "чист автомобил".


Урсула фон дер Лайен
Част от антикризините мерки в САЩ и Китай бе временното разхлабване на екологичните изисквания и отлагането във времето на новите стандарти. Подходът на Урсула фон дер Лайен е тъкмо обратният - ускоряване и затягане на мерките за намаляване на емисиите


По информация на изданието, германското правителство настоявало в него да се включат автомобили с емисии въглероден диоксид до 140 г/км. Това би разширило обхвата на мярката върху модели като VW Tiguan с мощност 150 коня, обяснява Sueddeutsche Zeitung. Много лобистки организации извън Германия обаче са твърдо против това. Щефан Хаймлих, шеф на паневропейския автомобилен клуб АСЕ, твърди, че такъв подход ще навреди, вместо да помогне на опитите на производителите да се вместят в новите стандарти за емисии.

На 14 май изпълнителните директори на всички големи производители на автомобили и камиони в ЕС се срещнаха с членове на Еврокомисията, за да пледират за въвеждане на нови схеми за стимулиране на покупките на нови машини. Автомобилната индустрия е сред водещите сектори в ЕС, и същевременно сред най-потърпевшите от мерките на правителствата за овладяване на т. нар. пандемия.

Повечето правителства са склонни да се вслушат в тях, но само ако субсидиите насърчават покупките на модели с ниски емисии, както обясни френският финансов министър Брюно Льо Мер.
"Ако трябва да увеличим дълга си, който нашите деца ще изплащат, трябва най-малкото да инвестираме парите в тяхното бъдеще, като се заемем с промените в климата", заяви в характерния си стил новият президент на ЕК Урсула фон дер Лайен. Някои критици на комисията обаче настояват, че тъкмо устремът ЕС да е световен лидер в борбата с глобалното затопляне е в основата на днешните затруднения на местната икономика. Новите стандарти за парниковите емисии на общността са чувствително по-строги от китайските, а глобите са в пъти по-високи от онези в САЩ.

зарядна станция, Ionity, ABB

Сериозна част от отделените средства ще отиде за построяването на нови 2 милиона зарядни станции за електромобили


Парите за стимулиране на автомобилната промишленост са част от по-голям пакет за транспортния сектор, на стойност около 100 милиарда евро. Като част от него ще бъде субсидирана развойната дейност в областта на чистите технологии, както и строителството на нови 2 милиона зарядни станции за електромобили до 2025 година. Говорител на ЕК отказа да коментира публикацията на германския вестник, но потвърди, че на 27 май ще бъде представен "нов план Маршал" за съживяването на Европа след кризата.


 

0 от 500