IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Talbot T26 Grand Sport - първият следвоенен премиум автомобил

Френският модел впечатлява с мощност от 190 коня и 200 км/ч максимална скорост

Историята на европейското автомобилно производство е сложна. За разлика от индустриалния подход на САЩ, повечето модели на Стария континент се правят ръчно, чак до края на първата половина на 20 век.


Talbot T26 Grand Sport


Това става възможно благодарение на редица фактори, но главно на пилотите и техните партньори, специализирани в направата на каросерии. В продължение на десетилетия някой измисля така наречената "основа" на автомобила, докато друг проектира корпуса й. Този принцип прави възможно създаването на доста елегантни и при това мощни модели.


Talbot T26 Grand Sport


В десетилетието преди и десетилетието след Втората световна война на върха на този подход са французите. В авангарда са редица компании, включително Talbot-Lago. Подобно на повечето луксозни автомобили от онова време (30-те и 50-те години), моделите на Talbot имат зашеметяващ дизайн и завидни технически данни.

Моделът T26 Grand Sport се счита за първият мощен премием автомобил в следвоенния период  в Европа. Представен е през 1947 г. с впечатляващи за времето си характеристики: 190 конски сили и максимална скорост от 200 км/ч. Той се предлага в два варианта - с къса и дълга база, а каросерията е направена от френското ателие Saoutchik.

Още снимки - в галерията:

В галерията е вторият вариант. Автомобилът от 1951 г. на дълга платформа е проектиран да бъде единствен по рода си. През живота си той два пъти е възстановяван, а сега чака новия си собственик на предстоящия търг на Mecum следващия месец.

0 от 500