IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да удължим живота на спирачните дискове

Няколко препоръки, които ще ни спестят честата им смяна

Спирачните дискове са едни от онези части, подложени със завидна редовност на повишено натоварване по време на работа на автомобила. В такава ситуация всеки отговорен шофьор е изправен пред логичен и напълно закономерен въпрос: какво трябва да се направи, така че спирачните дискове на любимата кола да се износват поне малко по-бавно.


Дискове - проблеми


Какво влияе върху живота на спирачните дискове?

Защо в някои случаи спирачните дискове служат по 200 хиляди километра, докато в други не са в състояние да изкарат и 50 хиляди?Трябва да се знае, че върху степента на износването им влияят голям брой фактори, преки и косвени. Най-силно въздействие върху дисковете оказва стилът на шофиране. Така че, ако водачът кара агресивно, те ще се износват с невероятна скорост.

Освен това, негативно върху живота на дисковете влияе и постоянното поставяне на крака върху спирачката по повод и без повод. Същото може да се каже и за неправилната работа с автомобила, като например спирането (без особена нужда) в локви. В тази ситуация дисковете получават термален шок поради сблъсъка на горещия детайл със студена вода. Има и много косвени причини и поводи за бързото "убиване" на дисковете, като в повечето случаи водачът е основният виновник.


Дискове - проблеми


Как може да се удължи животът им?

Знаейки първопричината за проблема, отговорът на този въпрос не трябва да бъде толкова труден, дори и без странична помощ. Напълно очевидно е, че ако дисковете на любимата ви кола се износват така, че често се налага да ги сменяте, първо трябва да промените собствения си стил на шофиране. Внезапното спиране не трябва да бъде нормална практика, следователно е необходимо внимателно да следите какво се случва на пътя.

Освен това не е необходимо (ако не е наложително) да спирате и да паркирате, след като сте спрели внезапно, за да си поемете дъх, така да се каже. Препоръчва се да изминете поне още километър преди да паркирате, за да може дисковете постепенно и правилно да се охладят. Ако просто оставите колата с горещи дискове, тогава те ще сблъскат със същия ефект, който се случва при спиране в локва.


Дискове - проблеми


Разбира се, никак не е препоръчително да паркирате колата в локва или на неравна повърхност. Последната има много негативен ефект не само върху спирачния диск, но и върху ръчната спирачка. И накрая, не трябва да забравяме за редовните работи по поддръжката. Хубаво е да проверявате накладките и дисковете на всеки 2-3 месеца, като за това не е необходимо да сваляте гумите. А ако нещо ви се струва не както трябва, добре е да се обърнете към автомонтьор.

0 от 500