IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как със седем думи Илон Мъск загуби 14 млрд. долара

Разпродавам всичко, материалните неща те теглят надолу, обяви шефът на Tesla

Верен на принципа "нито ден извън новините", шефът на Tesla Илон Мъск успя да заличи 14 милиарда долара от пазарната капитализация на компанията с един-единствен пост в Twitter. В петък той написа: "Според мен цената на акциите на Tesla е твърде висока" и инвеститорите явно го послушаха, защото само за час ценните книжа поевтиняха с 10 процента.


Илон Мъск, туит


В четвъртък търговията затвори при 781 долара за акция, а след изказването на Мъск цената падна до 686, като в крайна сметка в края на деня се стабилиза на 701 долара.

Самият Мъск е най-губещият от това развитие, защото ако цената на акциите се бе задържала над 718 долара до края на идната седмица, той щеше да получи първия пакет от предвидените в договора му баснословни бонуси, на стойност около 600 милиона долара. При сегашното развитие бонусът вероятно ще се отложи.


Илон Мъск, Граймс, Grimes

Мъск чака дете от приятелката си Граймс "още в понеделник", както призна сам


Предприемачът чака дете от приятелката си Клер Буше, по-популярна с музикалния си псевдоним Grimes, и даже обяви, че раждането вероятно ще е идния понеделник. В друг туит Мъск обяви, че ще продаде "почти всичките си материални притежания", включително и къщата си, и че "Grimes ми е бясна". "Не се нуждая от пари. Ще се посветя на Марс и Земята. Притежанията само те дърпат надолу".


Илон Мъск, туит


Освен това Мъск продължава да настоява, че реакцията на правителствата срещу коронавируса е неадекватна и силно преувеличена. След като обяви принудителната карантина за "фашистка мярка", вчера той добави и един туит с цитат от големия британски поет Дилън Томас: "Бунтувайте се срещу умирането на светлината... на съзнанието".


Илон Мъск, туит, Дилън Томас


Мъск неведнъж е загазвал заради склонността си веднага да споделя всяка своя мисъл в Twitter. Преди две години той обяви, че смята да изкупи всички акции на Tesla, с което си навлече разследване за пазарна манипулация. В крайна сметка Мъск се отърва сравително леко, с 40 млн. долара глоба.

Той бе принуден също да се оттегли като председател на борда на компанията, и да обещае, че всякакви негови коментари за Tesla първо ще бъдат съгласувани с юристите й.


Илон Мъск, дом

Мъск обяви, че ще продаде и къщата, в която живее в момента - луксозно имение, принадлежало в миналото на актьора Джийн Уайлдър

Петъчното развитие е особено любопитно на фона на обвиненията ден по-рано от страна на трейдра Дейвид Айнхорн, че Мъск манипулирал счетоводните данни, за да изглежда Tesla по-атрактивна за инвеститорите. Айнхорн се занимава с т. нар. "къси продажби" на Tesla, залагайки на бъдещо поевтиняване на акциите, за да извлече печалба.

 

0 от 500
  • #13
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    В интерес на истината, всеки е до известна степен "куку"! Тези които не са, са в Карлуково или на 4-ти км. А пък особено, когато си се издигнал до подобно положение е задължително да си такъв в едно или др.отношение. Няма как да стигнеш там, ако не си. Просто няма. Какво обаче значи да си "куку"? Някой е сметнал, че дадено поведение е нормално, а друго не е. Мъск обаче смята друго и действа нестандартно, т.е. Ненормално, защото не спазва правилата и общоприетите норми. Да обаче е успешен...
  • #12
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #6 И за какво точно биха го осъдили, че не се сещам? Нещо противозаконно ли е казал или направил? Формулирай обвинението, че ми стана интересно!
  • #11
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Поредния ПР ход. Утре акциите на Тесла ще скочат още повече от тези 781 долара, когато каже, че е размислил и се посвещава изцяло на успеха на компанията. Нали не си мислите, че ще "разпродаде" акциите си в Тесла? Не е толкова ***. Това му е специалността. Вече хората трябва да престанат да говорят, че бил "куку", защото след всяко "куку" действие по една огромна случайност следва ход, който не само че изцяло го изличава, но и се оказва, че работи в комбинация със въпросното!
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 години )
    Пълен куку, ама какво ти дреме, да не ми харесва повече Тръмп и неговите глупости да си пие дизефектанти...Аз бих си купил тесла модел 3, просто нямам толкова пари
  • #9
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Астор ( преди 3 години )
    Нищо не е загубил, тия пари не са нито негови, нито на акционерите...Виртуални пари в един все повече виртуален свят...
  • #8
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Това е визионер. С най-голям кеф бих изпушил по една с него и да си поприказваме за много неща...
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Грозен ( преди 3 години )
    ЗДРАВЕЙТЕ АВТОМОБИЛИСТИ, ТЕМАТА АВТОМОБИЛ, ДВИГАТЕЛ, РАМА, ШАСИ, И Т. Н. Е ОБШИРНА И ВЕЧЕ ВЕЧНА И ЗАВИНАГИ И НАЙ-ГОТИНОТО Е НУЖДА ОТ СКОРОСТ ПО СКОРОСТНИ ЗНАЦИ ИЛИ УПРАЖНЕНИЯ СЛЕД РАЗБИРАНЕТО НА ЗАКОНА ДОРИ И ТРЕНИРАНЕ НА СТОЛ, ФОТТЬОЛ, КИЛИМЧЕ, ВАНА, ПОКРИВ И Т. Н.
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Останалите собственици на акции трябва да го съдят. Ако него не го интересува загубата, едва ли и те са толкова "непукисти".
  • #5
    29 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Дреме му на шмайзера. Пълен непукист, което ме кефи, а най-много ми харесва, че е извънсистемен играч. Има си свои правила, виждания и ги следва. Определено му се получават нещата. Писна ми от сухи и скучни чичаци и старчета. Хората, като Мъск ще нии водят напред, а не задръстеняците изкуфели докопали се до високи постове. Приятелката му определено е отврат, но това няма значение. Щом си я харесва, кой съм аз да казвам нещо за нея и да определям с кой да живее. Всеки влак си има пътници...
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако му дремеше за 600те милиона едва ли щеше да изтрие няколко милиарда от цената на акциите си с туитове явно ще почака още за тези 1.9 млн акции и ще остане само със своите 34млн акции