IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ вече дават шофьорска книжка без изпит

Тийнейджърите в Джорджия получават тапия само със свидетелство за завършен курс и писмо от родител

Жителите на американския щат Джорджия вече ще могат да получат шофьорска книжка и без да полагат задължителния до момента изпит по кормуване, гласи заповед на губернатора Брайън Кемп. Мярката е наложена от съображения за безопасност във връзка с Covid-19.


шофьорска книжка, САЩ


За момента тя е временна, само до края на извънредното положение в щата, но коментатори се чудят дали няма да бъде направена постоянна. Поне четири други щата обмислят да направят същото.

Занапред жителите между 16 и 18 години, които са изкарали шофьорски курс и са получили документ от инструктора, ще могат да кандидатстват само с него и с писмено разрешение от родителите си. В Джорджия, както и почти навсякъде в САЩ, шофьорската книжка е и основен документ за самоличност.

Много експерти отдавна критикуват щатските изпити по кормуване като твърде еднотипни и рутинни.

Когато запишат шофьорски курс, американските младежи получават т. нар. Learner's Permit - разрешително да управляват автомобила като курсанти. В повечето щати има изискване да притежават това разрешително за определен период - примерно няколко месеца, преди да кандидатстват за книжка. Другите две изисквания за нея са изпит по теория и изпит по кормуване. 


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бай Вълчо ( преди 3 години )
    Снимката на статията е трепач. Филма беше много як, ама забравих как се казваше
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Е ( преди 3 години )
    То и в България отдавна е така, особено в *** махали !
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Learner's Permit, с който можеш да караш с придружител, по принцип се дава след изкарване на теоретичен изпит. Шофьорските глоксове не са задължителни. В някои случаи помагат, защото застраховката е по-малка.
  • #7
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Никога няма да ги стигнем американците!
  • #6
    9 rate up comment 1 rate down comment
    до Д-р Куртев ( преди 3 години )
    На повечето места е така. И като цяло не са напрегнати, рядко има road rage. Един приятел ми го обясни така: никога не знаеш какъв пищов има другият в жабката си. А и като цяло хората са услужливи и общителни. Имат много други недостатъци, разбира се, като всички хора
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Анонимен #2 Никога не е стъпвал в САЩ щом е написал такива дивотии. Гледал е много филми с ченгета и понички, а акъл, като това по средата на поничката и заради това не може да направи разлика между реалното и това, което гледа на екрана.
  • #4
    17 rate up comment 1 rate down comment
    д-р. Куртев ( преди 3 години )
    До #2 Не знам колко и къде си карал в USA ,но аз последните 8 г. съм по около 2 месеца в Las Vegas , карам всеки ден , и нито веднъж не са ме спирали. Ако не си направил нарушение никой не те спира !!! И да-това ми е мечтата: като спре училищен автобус , всички да спират и да изчакват, и когато стъпя на пеш.пътека да спират и от двете страни на 5 м.и да ме чакат да премина ! И да-разбрах какво е "културен шок" всеки път като се връщам в Бг.! Пътувай приятелю,светът е прекрасен!
  • #3
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    #2 В някой филм ли го гледа или някой ти ги разправя тези глупости? Може да е всичко, но американските ченгета са може би едни от най-добронамерените и отстъпчиви и не се заяждат за глупости. Понякога те спират само, за да ти направят забележка за нещо, което си сбъркал. Нещо дребно разбира се, а не сериозно. За минаване на червено и висока скорост знам, че са безкомпромисни. Не са ме спирали, но ми казаха да внимавам. Също така никога да не им противореча и да се разправям. Отнасяш го винаги!
  • #2
    3 rate up comment 15 rate down comment
    Американеца ( преди 3 години )
    Има едни знаци стоп на дълги квартални улици. И тръгва след тебе ченгето с поничката, и ти спираш на всеки знак стоп като ***. И в един момент пуска ламбите и те отбива. Сър, не завършихте престоя си на знака - глоба. Възразяваш. Отиваш в съда. Там правят анализ на записа на патрулката - спрял си 2.55 секунди на знака, а е трябвало да стоиш 3 секунди! За 5 СТОТНИ от секундата плащаш глобата И разноските по делото и не ядеш 3 месеца. Добре дошли в Американската мечта! И в БГ е тръгнало натам..
  • #1
    4 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Значи куцо, кьораво, сакато с книжка?!?!?! Майкооо, тея наистина са много зле! Всъщност, като се замисля за какво ли да изкарват кОрсове. Там е широко, голямо, ненатоварено, колите автоматици и всеки би могъл да кара. Освен това от малки родителите учат децата си да карат и имат някакви начални умения. Освен това там пътните знаци, конфликтни места и кръстовища са сведени до минимум. Има малки градчета в които единствените табели са за начало и край на населеното място. Абе дива работа...