IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електричките на Volvo ще звучат като ударите на сърцето

Първият модел с фирмения саундтрак стана лифтбекът Polestar 2

Електромобилите на шведския производител Volvo получиха доста необикновен саундтрак. Първият модел с него стана Polestar 2. Фастбекът ще предупреждава пешеходците и велосипедистите за появата си с мелодия, наподобяваща ударите на човешкото сърце. Според компанията подобно звучене перфектно "допълва естествения аудио пейзаж на околния свят“. Следващите модели, които ще получат този саундтрак, ще бъдат Volvo XC40 и Polestar 3, чиято поява предстои.


Polestar 2


"Умишлено не искахме Polestar 2 да звучи като робот или симфоничен космически кораб“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Томас Ингенлат."Искахме много естествени, фини звуци, които просто да уведомяват пешеходците, че автомобилът се движи. В същото време искахме Polestar 2 да звучи леко уникално и да се идентифицира като Polestar, оставайки в същото време сравнително прост“, добавя той.

Автомобилните производители бяха задължени да "озвучават" своите електрически автомобили, за да повишат безопасността на пешеходците и колоездачите. В Европейския съюз нормата за задължителното им оборудване с акустичната предупредителна система AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) влезе в сила на 1 юли 2019 г. Моделите трябва да активират "гласа си" при шофиране със скорост от 30 км/ч и когато се движат на заден ход. Много компании вече озвучиха моделите и, а тези на Volkswagen и BMW, например, получиха космически "гласове".


Polestar 2


Polestar 2 е първият масов модел на шведската марка. Той е базиран на платформата CMA на Volvo. Задвижва се от два електромотора, които развиват общо 408 коня и 660 Нм. Ускорението от място до 100 км/ч става за по-малко от 5 сек. Пробегът с едно зареждане е 500 км по цикъла WLTP. Polestar 2 има батерия с капацитет 78 кВтч и според производителя може да тегли ремарке с тегло до тон и половина.

0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 3 години )
    Не при скорост от 30 км/ч, а до 30 км/ч, защото тогхава не издават никакъв звук и пешеходците не ги чуват. Хората още нямаме навици да гледаме през 1-2 секунди дали не идва кола, свикнали сме да ги чуваме. А при тези с проблеми с очите е още по-сериозна работата. Затова при скорости, при които гумите все още не издават достатъчно силен звук, е нужно нещо изкуствено. Над 30 км/ч са приели законотворците, че гумите шумят достатъчно и няма нужда от изкуствени звуци ;)
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ще въртят ще сучат и най-накрая ще ги направят всичко да им е като кола с ДВГ, само дето света веднъж ще се се завъртял наобратно.