IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Синдикатът в Renault: Не ходете на работа!

Френското правителство ще подпомогне компанията с около 5 млрд. евро

Синдикат призова работниците в завода на Renault във Флен да не се връщат на работа, предава Reuters. Френската компания планира да отвори производството във фабриката край Париж от утре. Работническата организация SUD обаче настоява, че това е твърде рисковано, и държи да се изчака поне до 11 май, когато ще паднат повечето от най-строгите карантинни мерки във Франция.


Renault, завод, Флен


Това е в рязък контраст с поведението на профсъюзите в страни като Германия, Италия и Словакия, които призоваваха за по-ранно отваряне на производствата.

Във Флен Renault произвежда електромобила Zoe, градския модел Clio и също Nissan Micra. В завода работят 2640 души.

През миналата седмица временният шеф на Renault Клотилд Делбос призна, че заради затварянето на производства и дилърства групата харчи близо 700 млн. евро от ликвидния си капитал на месец. Компанията обяви, че ще търси заеми с държавни гаранции, за да се застрахова и "за най-черния сценарий", както се изрази Делбос.


Клотилд Делбос, Renault

Клотилд Делбос. Снимка RENAULT

В петък френският финансов министър Брюно Льо Мер обяви, че правителството работи върху пакет за подпомагане на Renault, който ще е на стойност около 5 млрд. евро. Френската държава дължи около 15% от капитала в автомобилната компания.

Междувременно BMW, Fiat-Chrysler и Volkswagen се присъединиха към растящия списък компании, подновили поне частично производство в европейските си заводи.


0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Доктора до #3 ( преди 3 години )
    Когато участваш с 15% в предприятието а му плащаш 80% от системните задължения за да го спасиш от фалит, се нарича *** - френска дума апропо.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    #3 ( преди 3 години )
    да призоваваш към мислене почитаемия Дошо е оптимистично :)
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Дошо ( преди 3 години )
    Полудържавните перачници, като СОЦваген и рено, винаги са финансово ижектирани от държавата когато им предстои фалит!Щото после кой ще пере и препира милиардчетата, кой!?
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Когато участваш с 15% в предприятието трябва освен с бонусите да имаш и задължения,а и кой се отказва от предприятие,което му носи печалби.Мисли преди да пишеш.
  • #2
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Доктора ( преди 3 години )
    Хайде пак поредната финансова инжекция от 5 млрд ? на френската държава за спасяване на мъртвеца Рено!
  • #1
    5 rate up comment 11 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 3 години )
    синдикатът иска да предпази страдащото от Ковид население от бедствието наречено "коли" на рено!