IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia отново сглобява коли в Румъния

Заводът в Миовени работи с малко персонал, само от доброволци

Заводът на групата Renault в румънското градче Миовени отново отвори врати вчера след принудителната карантинна пауза и отново произвежда автомобили от марката Dacia.


Dacia, завод, Миовени


Все още обаче производството е с чувствително намален капацитет и с малък екип, съставен само от доброволци. Компанията уверява, че е взела всички възможни мерки за безопасността им, включително преустройвайки производствените линии така, че да има достатъчна дистанция между работниците.

Планът на Dacia е заводът да заработи с пълно натоварване от 4 май.

Заводът в Миовени е построен от правителството на Чаушеску през 1968, а от 1999 е собственост на групата Renault. В момента в него пряко са заети малко над 12 000 души, които произвеждат моделите Sandero, Logan, Logan MCV и  Duster, както и двигатели за други фабрики на групата. През 2018 година в Миовени бяха произведени 340 000 автомобила и 560 000 двигателя.


Dacia, завод, Миовени


Румъния до момента е отчела 9242 случая на Covid-19 и 507 смъртни случая - доста повече от българските 1015 заразени и 47 починали. В северната ни съседка обаче са направени и драстично повече тестове - над 101 000, срещу около 27 000 у нас (или 5279 на милион жители срещу 3886 на милион).

Румънското правителство още през февруари въведе задължителна карантина за всички завръщащи се от рисковите райони като Китай и Италия - дори и за онези без видими симптоми. На 28 февруари румънската православна църква призова вярващите да не целуват иконите и да си носят собствени лъжички. На 9 март бяха затворени училищата и детските градини, и бяха забранени полети от Италия. На 16 март президентът Клаус Йоханис обяви извънредно положение.

 

0 от 500
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Джодо ( преди 4 години )
    Догодина съседите ще имат и електромобил в гамата Dacia Spring! Ние ще имаме още по *** закони и нормативни разпоредби!
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 4 години )
    Добре отварят, че с кризата която предстои, няма да се учудя Дачия да станат най-продаваните коли в Европа (освен ако останалите автопроизводители не приземят малко цените, че в момента уверено са се устремили към МКС ;))).
  • #1
    23 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 4 години )
    Могат само да ни завидят румънците, те си нямат нашия вожд-слънце! А ние си нямаме "мижав" завод като техния, не ни и трябва! Тук ще дойде ФВ, Хюндай/Кия и кой ли още не. Лично вожда го каза!