IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota превърна Yaris в кросоувър

Засега моделът е известен като Yaris Cross, но това може да се промени

Японският производител Toyota представи компактен кросоувър, чието име засега не се разкрива. Ако се съди по снимките, той ще се казва Yaris Cross, като от компанията разкриха част от техническите му характеристики.


Toyota Yaris Cross


Вече е ясно, че всъдеходът е изграден на платформата на хечбека Yaris, като ще получи и неговия хибиден агрегат. Той е построен по образец на използваните от C-HR и RAV4 задвижващи системи, но в основата му е по-компактен бензинов мотор.

Това е 1,5-литров трицилиндров двигател, работещ по цикъла на Аткинсън, който е сериозно доработен от инженерите на Toyota. Обявената съвкупна мощност е 116 к.с. От компанията обещават и нова система за задвижване на четирите колела – AWD-i, при която задвижването през повечето време е на предната ос. Задните колела се включват само при нужда – когато е нужно допълнително ускорение или настилката е нестабилна. Твърди се, че новата система тежи по-малко от механичните аналози и пести гориво.


Toyota Yaris Cross


Кросоувърът е изграден на платформата TNGA-B, която използва и Yaris с 5 врати, но е с по-големи размери. Разликата в дължината е 240 мм, като 60 от тях се падат на предната част, а 180 – на задната. Разстоянието между двете оси е еднакво – 2560 м, но пътният просвет при новия модел е с 30 мм повече. Съответно, увеличени са височината с 90 мм и широчината – с 20 мм.

От Toyota допълват, че са направили „идеалния малък кросоувър за града – компактен, просторен и маневрен“. Багажникът на модела лесно може да бъде трансформиран, като задните седалки освен, че се прибират в пода, се местят и в двете посоки.


Toyota Yaris Cross


Дизайнът на Yaris Cross е съвместна разработка на стилистите от японското и европейското студия на Toyota, но е насочен предимно към жителите на Стария континент. При разработката на кросоувъра са взети под внимание желанията, предпочитанията и потребностите на европейските клиенти на марката, сред които са проведени няколко проучвания.

Новият модел ще се произвежда в завода на Toyota във френския град Валансиен. Плановете на компанията са годишен обем от 150 000 продажби на европейския пазар. Засега не се съобщават нито цените, нито сроковете за излизане на кросоувъра.

Още снимки - вижте в галерията:

Снимки: Toyota

0 от 500