IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hennessey вдигна мощността на Venom F5

Очаква се рекордът от 500+ км/ч да бъде поставен още преди лятото

След като значително модифицираният Chiron премина психологическата граница от 300 мили в час (483 км/ч), Bugatti обяви, че си тръгва непобедена: френската компанията се отказа от "високоскоростните битки", като заяви, че повече няма да се бори за рекордите за максимална скорост.


Hennessey Venom F5


Прочутото американското тунинг студио Hennessey обаче няма намерение да се отказва от амбициите си. Компанията припомни, че все още работи по проекта Venom F5, като публикува в социалните мрежи една от най-ранните скици на дизайна на купето на бъдещия хиперавтомобил (между другото, почти нищо не се е променило) и сподели някои интересни подробности.

Така например, тя официално обяви, че с Venom F5 сериозно планира да стане първата компания, която да ускори сериен автомобил до 500 км/ч или повече: използва се формулировката "500+". Второ, студиото обеща да представи първия напълно готов образец още това лято (предвидено е производството на само 24 бройки от хиперавтомобила). Напълно възможно е дотогава рекордът за скорост вече да бъде направен.


Hennessey Venom F5


Любопитен детайл е, че в процеса на работа върху купето както амбициите на създателите му, така и техническото оборудване на самия хиперавтомобил са променени. По-рано в Hennessey се надяваха просто да преминат границата от 290 мили в час (467 км/ч), но след постижението на Bugatti американците трябваше да повишат амбициите си. Съответно, V8 двигателят с обем 6,6 литра и две турбини е станал по-мощен - вместо планираните 1600 к.с.и увеличени веднъж на 1817 коня, сега той вече развива 1840 к.с. и 1617 Нм въртящ момент.

По петите на американците обаче вече буквално стъпват техни колеги от Швеция. На теория моделът Koenigsegg Jesko Absolut може да бъде още по-бърз - прогнозната му максимална скорост е 532 км/ч. Шведите обаче няма къде да развият тази скорост, защото засега не са намерили писта с подходящата конфигурация за този уникален рекорд.

0 от 500