IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault спира продажбите на автомобили в Китай

Френската компания ще присъства на най-големия пазар в света само с електрички

Френският гигант Renault се оттегли от джойнт-венчъра си с Dongfeng и занапред няма да предлага автомобили с вътрешно горене в Китай, потвърди източник от компанията. В бъдеще французите ще присъстват на най-големия пазар в света единствено с електрически модели.


Renault KZ-E

Renault ще остане на китайския пазар само с електрифицирани модели като кросоувъра KZ-E

Renault ще прехвърли 50-процентовия си дял от съвместното предприятие на китайския си партньор. Всякакви активности, свързани с марката Renault, ще бъдат прекратени в Китай. Електрическите версии на леки и лекотоварни автомобили на френската компания обаче и занапред ще се продават в рамките на други партньорства - с Brilliance Jinbei и Jiangxi Jiangling. От Renault обещават да осигурят и "качествено следпродажбено обслужване" за своите 300 000 клиенти в Китай, чрез същите партньорства.

Бизнесът на Renault с Dongfeng (която държи 14-процентов дял в конкурента Peugeot-Citroen) не вървеше добре още преди коронавирусната криза. През миналата година джойнт-венчърът продаде едва 18 607 автомобила при производствен капацитет 110 000, и отчете 212 млн. долара загуба. Французите закъсняха със самото си стъпване в Китай, създавайки първото съвместно предприятие едва през 2014.


 

 

 

0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Ами ще продължат да продават електрически Дачии, така че не се отказват баш. Но то много компании почнаха да бягат от Китайския пазар, защото не могат да конглокират местните марки
  • #1
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 4 години )
    още преди 30 години рено беше забранено за продажба и на другия най-голям световен пазар - този в САЩ и Канада, сега и в Китай... Остават както винаги държавните финансови инжекции - спасители от поредния фалит на това недоразумение.