IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche Taycan измина 1000 км за 9 часа

Електромобилът показа средна скорост от 109 км/ч (ВИДЕО)

Когато карате електромобил с постоянна скорост от 35-40 км/ч, с едно зареждане може да изминете много повече километри от посоченото в паспортните данни на модела. Такива експерименти обаче имат малко отношение към реалния живот и са повод за критики от страна на онези, които упорито смятат, че електромобилите не са подходящи за дълги пътувания.


Porsche Taycan - пробег, тест


Видеоблогър в YouTube реши да опровергае тази теза с Porsche Taycan 4S, като целта му бе да измине 1000 км за най-кратко време в реални условия, а не на полигона. Той успял да стори това за 9 часа и 12 минути, което означава средна скорост от около 109 км/ч, като се вземе предвид и времето за зареждане. Тестът бе направен по маршрута Мюнхен - Берлин - Мюнхен. Когато трафикът позволявал, ентусиастът се опитвал да поддържа скорост от 140 км/ч (в различни етапи от теста скоростомерът показвал от 130 до 150 км/ч, без да се брои спирането, разбира се).



В известен смисъл това е и рекорд, показващ, че способността за бързо презареждане на пътя понякога означава повече от номиналния пробег. А Taycan далеч не е рекордьор по отношение на пробега: с опционалната батерия с капацитет 93,4 кВтч (от него се използват само 83,7 кВтч), той изминава 386-463 по WLTP цикъла. По време на експеримента собственикът на електромобила не е разреждал батерията докрай и при зареждане от бързи станции (до 250 кВт), по-специално от мрежата на Ionity, той чакал тя да достигне 80-81% от капацитета си .А това означава само 30-40 минути за зареждане.


Porsche Taycan - пробег, тест


Във видеото, описващо експеримента, заслужават внимание показателите преди първото зареждане. За три часа и половина са били изминати 340,3 км със средна скорост от 97 км/ч. Индикаторът за оставащия пробег показва, че могат да се изминат още 27 км. Важен параметър е средната консумация на енергия, равна на 23,6 кВтч/100 км, което е много малко за средна скорост от около 100 км/ч. Дисплеят на бордовия компютър след преминаване на кръглата 1000-километрова граница пък показва изминати 1054 км за 10 часа и половина, включително времето за зареждане.

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Факт!!! ( преди 3 години )
    Отличен е да по-зле от Тесла на 12 години.Без ДВГ немците са аут!
  • #3
    5 rate up comment 5 rate down comment
    TSLA ( преди 3 години )
    Тези коли сами по себе си са съвършени. Проблемът е, че бензинджиите се ослушват кат глух *** в царевица и не щат да монтират бързи зареждачки. Хотелиерите и те се ослушват кат заек в люцерна - ааа чай да са насаберат електричари, па тогава да сложим зарядни. Не, куме! Ти първом ги монтирай, па тогава чекай клиентела!
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Е и? Тук няма непрекъсната традиция за разработки. До преди 10 години ФВ нехаеха за електическите автомобили. А Тайкана е съвременен немски автомобил разработен с помощта на няколко външни фирми. Една от тях е хърватската RIMAC. Като цяло за първи сериозен опит ФВ/Порше са се справили отлично (за разлика от Мерцедес например).
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Все пак да не забравяме, че първите разработки на Фердинанд Порше са именно електромобилите!