fallback

Ладите, които никога не сте виждали

Електрическо Жигули, водородна Нива и колата на Саша Грей: 30-те най-любопитни модела от ВАЗ

Най-популярната шегичка за ВАЗ в интернет се състои от две снимки. Лявата изобразява еволюцията на BMW Серия 5 през годините. На дясната е "еволюцията" на Лада - една и съща кола в продължение на 45 години и текст "Съвършенството не подлежи на подобряване". Истината е обаче, че Волжският автомобилен завод е произвеждал през годините множество любопитни и дори странни модели. Просто повечето така и не са стигали до пазара, оставайки си като концептуални модели или много малки серии.

Новоизбраният генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов на посещение във Волжския автомобилен завод, 1985  

Предприятието ВАЗ е създадено през 1966 на базата на договор с италианския Fiat. Сериозна помощ за това споразумение оказва дългогодишният лидер на италианската комунистическа партия Палмиро Толиати, затова и новопостроеният за работниците град е кръстен на негово име (днес има около 720 000 жители). Дълги години начело на завода е Виктор Поляков, после и министър на автомобилната промишленост на СССР.

След разпадането на Съветския съюз ВАЗ опитва най-различни партньорства, включително с GM/Chevrolet, но в крайна сметка предприятието е откупено от френската Renault Group и днес е част от нея. Музеят на компанията в Толиати добре илюстрира всички етапи от тази история. Ето и най-любопитните експонати в него (и няколко допълнително).

fallback
  • #16
    teodord ( преди 4 години )
    ВАЗ 2107 се произвежда в Русия до 2012, не 2011, и в Лада Египет до 2014та
  • #15
    918163730 ( преди 4 години )
    Може и без да слагате хапливи коментари под снимките - това е задължение на аудиторията ви, която никога не се е качвала в такива... автомобили. Останалите сме наясно с недостатъците им.
  • #14
    Пешо Тарабата ( преди 4 години )
    Нищо руско не купувам , щото не съм милионер!
  • #13
    анонимен ( преди 4 години )
    Самия факт че 77-*** година започват производството на модел вече свален от поточните линии...Ако живееш на село ,единствената която си струва е да си купиш една "Нива" и да я ползваш до бахчата и обратно, като цяло части има и всеки един може да ти я оправи.
  • #12
    анонимен ( преди 4 години )
    Нищто свястно нямат пиянки 5 години чаках един Москвич сега на 66 ГД карам нормален автомобил
  • #11
    анонимен ( преди 4 години )
    Кой те задължава, брато? Отвори си прочети хороскопа
  • #10
    Аман ( преди 4 години )
    Защо ни занимавате с тия отпадъци?
  • #9
    Любен Лучев ( преди 4 години )
    Карай ВАЗ 2101 27 год. 2 коли. Никога, никога не са ме оставяли на път. Никога не са влизали в сервиз,лесни и ефтини за поддържане. За времето си бяха перфектни.
  • #8
    анонимен ( преди 4 години )
    Айде, айде :) да се видят сакатлъците на съветското автомобилостроене е всичко друго, но не и русофилия :D
  • #7
    Пешо ( преди 4 години )
    По-добре че не сме ги виждали.
fallback
Последни