fallback

Ладите, които никога не сте виждали

Електрическо Жигули, водородна Нива и колата на Саша Грей: 30-те най-любопитни модела от ВАЗ

Най-популярната шегичка за ВАЗ в интернет се състои от две снимки. Лявата изобразява еволюцията на BMW Серия 5 през годините. На дясната е "еволюцията" на Лада - една и съща кола в продължение на 45 години и текст "Съвършенството не подлежи на подобряване". Истината е обаче, че Волжският автомобилен завод е произвеждал през годините множество любопитни и дори странни модели. Просто повечето така и не са стигали до пазара, оставайки си като концептуални модели или много малки серии.

Новоизбраният генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов на посещение във Волжския автомобилен завод, 1985  

Предприятието ВАЗ е създадено през 1966 на базата на договор с италианския Fiat. Сериозна помощ за това споразумение оказва дългогодишният лидер на италианската комунистическа партия Палмиро Толиати, затова и новопостроеният за работниците град е кръстен на негово име (днес има около 720 000 жители). Дълги години начело на завода е Виктор Поляков, после и министър на автомобилната промишленост на СССР.

След разпадането на Съветския съюз ВАЗ опитва най-различни партньорства, включително с GM/Chevrolet, но в крайна сметка предприятието е откупено от френската Renault Group и днес е част от нея. Музеят на компанията в Толиати добре илюстрира всички етапи от тази история. Ето и най-любопитните експонати в него (и няколко допълнително).

fallback
  • #25
    анонимен ( преди 8 месеца )
    I 5ww4
  • #24
    bubba ( преди 2 години )
    БМВ, Мерцедес и Порше (особено последната марка) са НАЙ-скучните коли на света. Някак е парадоксално как производител който е разтеглил един дизайн от '50-те на 300 модела се подиграва на "еволюцията на ладата"... Интересното е, че гонейки "разпознаваемост на марката" вместо "О!!! Мерцедес!" (например) са постигнали единствено "П-ф-ф, поредния Мерцедес". Спомням си и едно преваване по НатГео - Новото Порше, 20 коня повече, $50к по-скъпо и нов дизайн отнел няколко години... а то - същото :D
  • #23
    Когато Путин си бие ( преди 3 години )
    Когато Путин си бие ваксина тогава ще си купя Лада всичко руско е ***
  • #22
    Съветските болни ( преди 3 години )
    Съветските болни най болните болни на света
  • #21
    анонимен ( преди 3 години )
    Модел на двигател (както всичко друго)откраднат от Мазда
  • #20
    анонимен ( преди 3 години )
    не ти се вярва, щото си от високопросветените личности, дето четат само заглавията. Иначе в статията си е обяснено какво кара Саша и защо го кара
  • #19
    Archer ( преди 3 години )
    Бе нещо не ми се вярва порноактрисата Саша Грей да е толкова луда, че да кара руския таралясник, когато има такива хубави коли като Додж Чарджър.
  • #18
    Kolov ( преди 3 години )
    Супер си бяха ладичките, яд ме е че баща ми я продаде на един турчин, когато им сменяха имената и масово заминаваха за Турция що коли изпокупиха, проблема стана после реда не му дойде за нова и трябваше да купува Москчвич втора ръка от новите, но и той яка машина излезе що товарене на село, бетонни стълбчета от изоставени лозя директно в колата без ремарке, пълен с жито как тежи това, редовно от селото в града пълен до дупка ..., а сегашните западни таратайки все части им сменям.
  • #17
    Истината е ( преди 3 години )
    Нова Лада и булка млада. Кой бяга от това?
  • #16
    teodord ( преди 4 години )
    ВАЗ 2107 се произвежда в Русия до 2012, не 2011, и в Лада Египет до 2014та
fallback
Последни