IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Има ли смисъл забраната на мобилни телефони на бензиностанциите?

Ако говорим, докато зареждаме, глоба ли ще получим или ще причиним пожар?

На повечето бензиностанции са поставен предупредителни знаци, за да посочат, че използването на мобилни телефони в зоната на бензиностанцията е забранено. Но има ли реална опасност или законова забрана?


Мобилни телефони на бензиностанция


Поне теоретично обясними и известни са забраните за използване на мобилни телефони в самолети, болници или други места с чувствителни технически устройства, които могат да бъдат нарушени от електромагнитни вълни. Но дори там рискът от неизправност е много нисък. Такива чувствителни устройства обаче не се използват на бензиностанциите. Защо тогава са знаците, които забраняват използването на мобилни телефони?

Всъщност използването на мобилно устройство на бензиностанция представлява опасност, дори и само малка. Причината за това обаче не са електромагнитните вълни. В предполагаемия „най-лош“ сценарий батерията може да се отдели от устройството и при падането на земята да се образуват искри, които могат да запалят разлят бензин (или газовете от него) и други запалими смеси. Засега обаче не са известни експлозии, причинени от батериите на мобилните телефони.


Мобилни телефони на бензиностанция


Вероятността от подобен инцидент намалява още повече през последните години или десетилетия. Причината за това е, че батериите на съвременните мобилни телефони имат по-малко напрежение, отколкото преди 15-20 години, а точките за контакт са вградени в батерията. По този начин рискът от късо съединение или риск от искри намалява допълнителни. Освен това батерията в много модели сега е здраво вградена в устройството и описаният по-горе инцидент всъщност е само теоретичен.

Забранителните знаци, са поставени от самите бензиностанции, за да се подготвят за теоретично възможни искове за щети. Държавното законодателство не счита опасността за толкова значима, че да се окаже необходима регулация. Това означава, че никой няма да получи глоба от държавата ако игнорира забраната на мобилните телефони на бензиностанциите.


Мобилни телефони на бензиностанция


Въпреки че действителният риск вероятно е много нисък, можете да се застраховате изцяло ако се въздържате да използвате мобилния си телефон, докато зареждате с гориво. Строго погледнато, всички други устройства, които се захранват от акумулаторни батерии, също не трябва да се използват на бензиностанциите.

Снимки: Autorevue

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Копчо ( преди 4 години )
    Аз даже часовника си свалям докато зареждам, щото е с батерия. Веднъж бях с каубойския колан, има голям бик отпред над чонито, и него свалих докато заредя. Малко беше неловко, щото ми падаха гащите докът плащам, ама поне не гръмнах бензиностанцията.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 4 години )
    Такива табели има из целия Нефтозавод.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Георги ( преди 4 години )
    "Строго погледнато, всички други устройства, които се захранват от акумулаторни батерии, също не трябва да се използват на бензиностанциите."Щото колите после ги палим с кибрата ли, когато тръгваме?!