IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да натоварим правилно автомобила?

Пътуването с повече багаж или товар може да бъде опасно, ако не се спазват основни правила

Как да натоварим правилно автомобила?

Дори най-модерната техника не може да предотврати опасности, когато при превоза на товари не се спазват основни правила. Това често може да бъде видяно на пътя – превозват се ски, дъски, които се показват от прозорците и какво ли още не.

Какво казва законът? Според чл. 169 превозваните товари трябва да не създават опасност за участниците в движението, да бъдат укрепени и да не се влачат по пътя, да не ограничават видимостта на водача и да не нарушават устойчивостта и управляемостта на пътното превозно средство, както и да не закриват светлините, сигналните устройства, опознавателните знаци, табелите с регистрационни номера, огледалата за виждане назад и сигналите, подавани с ръка. Товарите, които може да бъдат ответи или разпилени, както и тези, които блестят и създават опасност от заслепяване, трябва да бъдат покрити.

Товари в автомобила

Какво казва физиката? При скорост масата се умножава по ускорението и се получава действащи сили. От една страна, това е гравитационната сила, която задържа масите в покой на земята. Както е известно, съществуват и сили на ускорение (положителни и отрицателни) и центробежни сили, които действат вертикално, от двете страни, назад и напред. Следователно товарът трябва да бъде обезопасен във всички посоки.

За правилно и безопасно зареждане могат да се препоръчат два метода.

Товари в автомобила

Каиши, обтегачи и натягащи ленти: това означава увеличаване на триенето между товарната повърхност и товара.

Плътно товарене: от друга страна, товарът може да бъде подсигурен като бъде натоварен по такъв начин, че отделните части да бъдат близо една до друга и до границите на вътрешните обеми на превозното средство. Така товарът няма да може да се плъзга или да се движи. С изключение на ваканционни пътувания, вашият автомобил рядко ще бъде натоварен с толкова много товари.

Товари в автомобила

13 практически съвета за правилно товарене

Всеки, който планира пътуване, трябва да осигури товара в колата. За да не бъдете глобени или да не се стигне до сериозни произшествия, може да спазвате следващите съвети:
1.    Преди да се натоварите, отделете време да планирате какво трябва да свършите. Как може пространството за съхранение да се използва ефективно? Какво трябва да се разтовари първо?
2.    Винаги поставяйте тежките неща в долната част директно до стената на задната седалка или в мястото за краката на задните седалки.
3.    Ако е възможно, центърът на тежестта на товара трябва винаги да е върху средната надлъжна равнина на превозното средство.
4.    Ако пространството позволява, оставете облегалката на задната седалка изправена като допълнителна защита и дръжте предпазните колани заключени.
5.    Товарите не трябва да се плъзгат, преобръщат, търкалят или дори да летят. Ако забележите по време на шофиране, че товарът не е достатъчно закрепен, спрете и го закрепете отново. Обърнете внимание на точките за закрепване в колата и разгледайте информацията на производителя преди да потеглите. Използвайте коланите и допълнителните предпазни мрежи.
6.    Ако товарът е обемен, изберете по-подходящ вариант за транспорт, напр. превозвачи на мебели, ремаркета, кутии на покрива и т.н.
7.    Поставете повечето малки товари (например инструменти) в заключващи се кутии за транспорт и не ги превозвайте свободно в превозното средство.
8.    Обърнете внимание на общото допустимо тегло и натоварването на осите - особено за тежките товари.
9.    Регулирайте налягането в гумите спрямо товара. Погледнете табелката на вратата на шофьора или в инструкциите за експлоатация на превозното средство.
10.    Регулирайте и фаровете към теглото и накланянето на автомобила.
11.    Предпазвайте товара от повреди с одеяла и покривала.
12.    Никога не използвайте покривалото на багажника за превоз на товари. Тук те не могат да бъдат закрепени.
13.    Ако искате да сте съвсем сигурни, направете пробно кръгче, за да проверите променените пътни свойства и удължения спирачен път.

Товари в автомобила

Два специални случая

Товарене на покрива: определено няма място за експерименти с товари на покрива на превозното средство – действащите сили са трудни за преценка за обикновените шофьори и са много рисковани. Трябва да се спазват и максимално допустимият полезен товар на покривната кутия и допустимото натоварване на покрива на автомобила.

Деца в колата

Следното се отнася и за превоза на деца – не правете експерименти. Съветът ни за тези случаи е: използвайте одобрени, тествани багажници за велосипеди и детски столчета за типа превозно средство. При детските седалки предпазният колан трябва да е подходящ за закрепване на детската седалка. Не забравяйте, че подглавниците трябва да се регулират според височината на детето.

Снимки: Autorevue

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Иван Иванов ( преди 8 месеца )
    ИНТЕЛИГЕНТНИ, ОПИТНИ КОРЕКТНИ СТУДЕНТИ ИЗВЪРШВАТ -ТОВАРЕНЕ И РАЗТОВАРВАНЕ НА БАГАЖ, МЕБЕЛИ, И ДР. В СОФИЯ. ЗА КОНТАКТИ --0893480394. БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН.
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Много полезни съвети. Дано повече ги прочетат и спазват. На запад, като те спрат, могат да те глобят за неукрепен товар в автомобила. У нас такова нещо няма. Всеки хвърля в купето и багажника каквото му падне и ако някой те нацепи последствията стават страшни.
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Имен ( преди 4 години )
    При ПТП всичко в купето става на шрапнели от граната. Никакви *** не трябва да се търкалят около пътниците! Най-ценното от статията е съветът за закачените задни колани. Наистина само те дават известен шанс онова в багажника да не ви помете. Който е гледал симулации, е видял, че желязна кутия с инструменти в багажника при удар отзад става неспираем снаряд.