IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти: Wi-Fi ще пречи на колите на бъдещето

Автомобилни компании искат бързо решение на проблема с честотите

Експерти: Wi-Fi ще пречи на колите на бъдещето

Комуникационните технологии "Автомобил-Автомобил" (V2V) и "Vehicle-to-everything" (V2X) могат да направят шофирането по-безопасно и по-малко нервно, поради което твърдението на експертите, че Wi-Fi сигналите могат да им пречат е доста притеснително.

Според експертите от Consumer Reports, изпълнителният директор на отдела на Ford за свързани автомобили и услуги е написал доклад до американската Федерална комисия по комуникации (FCC), в който съобщава изследванията на компанията, че Wi-Fi сигналите могат да причинят смущения, които "не позволяват на нашите превозни средства незабавно да комуникират помежду си или с обкръжаващата ги среда".

"Тази намеса подкопава сигналите в реално време, предназначени за защита на пешеходците, предотвратяване на инциденти и засичане работата на инфраструктурата", посочва Дон Бътлър. Проблемите, макар и технически, могат да бъдат причислени към безжичния спектър. Както се отбелязва в публикацията, още през декември FFC предложи преразпределяне на определен спектър от честоти, запазени за V2X технологията, да се разграничи от Wi-Fi сигналите. Това обаче изглежда води до известна намеса помежду им.

Свързаност между колите

В Consumer Reports са скептично настроени към предложените промени, а последните разработки в тази насока предизвикаха сериозни опасения. Те са подкрепени от Automobile Innovation Alliance, който публикува дълга статия, в която осъжда предложението на FCC. Какво ще се случи по-нататък все още не е ясно, но редица технологични компании настояват FCC да приложи предложението си. Въпреки това новите резултати ще накарат експертите да се замислят.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Унуфрий ( преди 4 години )
    Незнам дали ме наболява, ама единия ми рутър е в 6dB усилване и го хващам на 100м, той ме притеснява. Е, всичките ги спирам между 23.00 и 07.00 през нощта, за всеки случай. Съседите са им на над 10м рутърите, ама не мога да им влияя.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    Някой наболява ли го главата като ползва wifi по дълго време?
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 4 години )
    хаха - само не знам как ще спрат wifi което е във всяка къща и офис... за да може да си комуникират спокойно...