IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dodge се отказа от най-продавания си модел

Концернът FCA обяви „пенсионирането“ на Dodge Grand Caravan

Dodge се отказа от най-продавания си модел

Американо-италианският концерн Fiat-Chrysler обяви прдстоящо спиране на производството на минивана Dodge Grand Caravan. Последната бройка от модела ще слезе от конвейера на канадскикя завод в Онтарио през май. Това е най-успешният автомобил на Dodge на пазара, като през 2019 г. от него бяха продадени ад 122 000 бройки.

Сегашното поколение на Dodge Caravan и на неговата удължена версия Grand Caravan се произвеждат от 2008 г. Въпреки почтената си за автомобил възраст, миниванът е лидер в сегмента си в САЩ и Канада, а след като пикапите на марката минаха под отделен бранд – RАM, той е и най-успешният модел на Dodge на пазара в Северна Америка.

Причината за отказа от минивана е обичайната – спад на продажбите, който за 2019 г. e 17%. Във FCA се надяват, че ше запълнят нишата, оставена от Caravan, с по-съвремените модели от този клас – Chrysler Pacifica и Voyager. Те също се произвеждат в завода в Онтарио, в който ще бъдат направени съкращения – ще бъде премахната третата смяна, което ще доведе до закриването на 1500 работни места.

След „пенсионирането“ на Grand Caravan, чиято история започна през 1983 г., гамата на Dodge в Щатите ще намалее до 4 модела, като в нея влизат седаните Charger и Challenger, минивана Journey и всъдехода Durango. 

Снимка: Dodge

0 от 500